Domaćinska seljačka pita, podseća na gibanicu, a pravi se od kora, feta sira i preliva. Ako želite baš autentičnu pitu kore napravite sami, kao i kiselu vodu i fetu. Jeste da je to malo komplikovanije i duže traje, ali ukus je neuporedivo bolji. Svakako, odlična je i sa kupovnim namirnicama, a brže se sprema. 

Kako bi vam korica bila ovako hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom. 

Sastojci:

  • 500 g kora 
  • 400 g feta sira 
  • 4 jajeta 
  • 250 ml mleka 
  • 100 ml kisele vode 
  • 1 kašika brašna 
  • 16 g praška za pecivo 
  • 40 g putera
  • 20 ml ulja 

Priprema:

Umutite jaja sa mlekom, kiselom vodom, uljem i brašnom sa praškom za pecivo. Premažite pleh otopljenim puterom. Stavite jednu koru u pleh. Prelijte istopljenim puterom i dodajte mrvljenu fetu. Sipajte preliv i tako radite dok ne utrošite materijal. Zatvorite korom, prelijte sa istopljenim puterom i dodajte fetu. 
Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa