Krompiruša je pored bureka jedna od omiljenih pita. Naravno, domaće je uvek bolje nego kupovno, zato ako ispratite ovaj recept napravićete najbolju krompirušu sa domaćim korama. Možda deluje komplikovano, ali savladaćete iz prvog pokušaja. Još jedna zanimljivost kod ovog recepta, jer što umesto rendanog krompira koristite pire. 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 20 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 10 g soli

Za punjenje:

  • 300 g krompira
  • 30 ml ulja
  • 60 g crnog luka

Priprema:

Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta.