Mnogi ljudi tvrde da je burek samo sa mesom, a da su sve ostalo pite. Međutim, malo njih zna da je burek originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Sastojci

  • 650 g gotovih kora za pite
  • 500 g svežeg sira
  • ½ kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • 500 ml kisele vode

Priprema:

Spremite okruglu tepsiju za pečenje. premažite je ulje, a zatim položite 2 kore na dno i lagano ih rukama pritisnite. U jednoj činiji pomešajte kisleu vodu, so i ulje pa dobro promešajte i sjedinite sastojke.

Kore koje ste prethodno stavili na dno tepsije lagano premažite pripremljenom smesom, a na vrhu rasporedite 2 do 3 kašike sira.  Stavite praznu koru i opet je lagano utisnite rukama i premažite istom i mešavinom ulja, soli i kisele vode. Sir ponovo rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po rubovima.

Višak kora koji visi sa spoljne strane tepsije sada preklopite prema unutra i lagano premažite četkicom koju st eumočili u mešavinu. Ovaj put nemojte stavljati sir, ali stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite postupak, dok ne potrošite sav sir.

Zadnje 2 kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite četkicom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite površinu te je lagano izbodite čačkalicom. Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 40 minuta. Služite toplo.