Kada pravimo domaći hleb, pogaču, kiflice... obično premazujemo umućenim jajetom i pospipamo susamom. To radimo kako bismo dobili hrskavu koricu, ali da unutrašnjost ostane meka. Ako niste znali i malo parčence putera preko premaza sa jajetom radi odličan posao. Ali, Rusi su otkrili još jedan način. Smesu za premazivanje napravite od jajeta, prezli i istopljenog putera. Premažite pogaču i dobićete najukusniju koricu.
Sastojci:
- 850 g brašna
- 25 g kvasca
- 2 jajeta
- 300 ml mleka
- 250 g jogurta
- 100 g feta sira
- 2 kašike prezli
- 100 g istopljenog putera
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
U mleko dodajte izdrobljeni kvasac, jaja, 30 g istoljenog putera, jogurt, šećer i so. Sipajte prosejano brašno, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite 40 minuta. Na dobro pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo i premesite ga. Premažite tepsiju istopljenim maslacem, a testo podelite na delove. Namastite ruke istopljenim maslace, pa od svakog dela testa oblikujte loptice i ređajte u tepsiju. Providnu foliju premažite istopljenim puterom, pa taj deo sa puterom okrenite ka lepinjama i pokrijte. Preko stavite krpu i ostavite još 40 minuta. Pomešajte prezle, jaje i 70 g istopljenog putera. Sjedinite, pa preko pogače postpite izdrobljenu fetu, pa premažite smesom od jaja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem