Pita sa mesom je omiljeno jelo svih pravih gurmana, posebno kada je servirana uz domaći jogurt ili kiselo mleko. Međutim, sigurni smo da nikada niste probali ovakvu pitu, kojoj zapravo posebnost daje način na koji se pravi. Fil od mesa se meša sa jajima i jogurtom, što joj daje dodatnu sočnost.
Sastojci:
- 500 g kora
- 500 g junećeg mesa
- 2 glavice luka
- 3 jajeta
- 300 ml jogurta
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- so, biber
- malo vode
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk i propržite ga na dve kašike zagrejanog ulja dok ne zastakli. Dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite, pa sve propržite zajedno još 15 minuta. U dubljoj plastičnoj posudi umutite jaja viljuškom, pa dodajte jogurt, brašno i prašak za pecivo. U tu smesu sipajte prženo meso i luk i promešajte da se sve dobro sjedini. Uključite rernu na 200 stepeni da se dobro zagreje. Pleh u kome ćete peći pitu premažite uljem. Uzmite prvu koru, preko nje sipajte malo ulja, pa stavite drugu koru i ponovite postupak.
Preko treće kore sipajte fil od jogurta i mesa i savijte je u rolat. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Poređajte pitu u pleh i odozgo svaki rolat isprskajte sa malo ulja i vode. Stavite u vruću rernu, pa pecite 30 minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 stepeni, pa pecite još 15 minuta dok korica lepo ne porumeni. Izvadite iz rerne, ostavite da se pita prohladi, pa je secite na komade po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem