Klasična pastirska pita se tradicionalno pravi od mlevenog mesa i pire krompira. Ali ukoliko vodite računa o ishrani, ili želite samo malo nemasniju verziju koristite batat krompir i ćureće ili pileće meso.
Sastojci:
- 600 g slatkog krompira oljuštenog i iseckanog
- ½ kašičice mešavine italijanskih začina
- so i biber, origano, mlevena paprika
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk
- 500 g ćurećeg ili pilećeg mlevenog mesa
- 2 kašike paradajz paste
- 3-4 čena belog luka
- 1 šolja pilećeg ili goveđeg bujona
- 1 šolja smrznutog graška ili bilo kog drugog povrća poput kukuruza, šargarepe
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite slatki krompir u šerpu sa dovoljno vode, pustite da provri i kuvajte dok krompir ne omekša oko 10 minuta. Ocedite i izgnječite, a zatim začinite solju, biberom i mešavinom italijanskih začina.
Zagrejte ulje u tiganju pa dinstajte luk 3-4 minuta, a zatim umešajte beli luk i dinstajte oko minut. Dodajte mleveno meso.Umešajte paradajz pastu, origano, papriku, so i biber i čorbu. Krčkajte nekoliko minuta, a zatim umešajte grašak ili bilo koje drugo povrće koje želite da koristite. Rasporedite mešavinu mesa u vatrostalnu posudu za pečenje. Na vrh dodajte pire krompir i ravnomerno ga rasporedite.
Pecite dok krompir ne počne da rumeni, oko 25-30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Kolači damski poljupci koji će biti hit na slavi
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Najbrža čokoladna plazma torta za sve prilike