Klasična pastirska pita se tradicionalno pravi od mlevenog mesa i pire krompira. Ali ukoliko vodite računa o ishrani, ili želite samo malo nemasniju verziju koristite batat krompir i ćureće ili pileće meso.

Sastojci:

  • 600 g slatkog krompira oljuštenog i iseckanog
  • ½ kašičice mešavine italijanskih začina
  • so i biber, origano, mlevena paprika
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk 
  • 500 g ćurećeg ili pilećeg mlevenog mesa
  • 2 kašike paradajz paste
  • 3-4 čena belog luka 
  • 1 šolja pilećeg ili goveđeg bujona
  • 1 šolja smrznutog graška ili bilo kog drugog povrća poput kukuruza, šargarepe

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite slatki krompir u šerpu sa dovoljno vode, pustite da provri i kuvajte dok krompir ne omekša oko 10 minuta. Ocedite i izgnječite, a zatim začinite solju, biberom i mešavinom italijanskih začina.

Zagrejte ulje u tiganju pa dinstajte luk 3-4 minuta, a zatim umešajte beli luk i dinstajte oko minut. Dodajte mleveno meso.Umešajte paradajz pastu, origano, papriku, so i biber i čorbu. Krčkajte nekoliko minuta, a zatim umešajte grašak ili bilo koje drugo povrće koje želite da koristite. Rasporedite mešavinu mesa u vatrostalnu posudu za pečenje. Na vrh dodajte pire krompir i ravnomerno ga rasporedite.

Pecite dok krompir ne počne da rumeni, oko 25-30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa

Recept za pastirsku pitu Instagram/healthyfitnessmeals