Bogat i izdašan vikend ručak, koji će vam trajati sigurno za 2 dana. Grašak sa ćuftama pa plus pire krompir, servirano uz salatu je nešto što ne smete propustiti. Evo i recepta.
Sastojci:
- oko 800 g mesa
- oko 1 kg graška (svež ili zamrznut)
- 500 g crnog luka
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- malo peršunovog lišća
- 1 kašičica sitne mlevene paprike
- 1 kašičica praška za pecivo ili soda bikarbona
- 2 kašike griza
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- biber
- ulje
Da se zgusne jelo:
- 1 kašika gustina
- malo vode
Priprema:
Iseckajte luk i šargarepu, polovinu luka stavite u meso a polovinu u šerpu. Napravite ćufte. U meso dodajte luk i šargarepu (pola od ukupnog), beli luk, biber, so, sitnu, mlevenu papriku, jaje, griz, peršunovo lišće, prašak za pecivo. Rukom izmešajte i pravite ćufte. U tiganju ih kratko propržite.
U šerpu sa lukom stavite 2 kašike ulja i dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte grašak i oko 2 litre vode. Kuvajte oko 20 minuta pa dodajte ćufte i nastavite kuvati još 15 minuta. Dodajte so i mirođiju ako imate. Jelo na kraju zgusnite zaprškom ili izmešajte gustin sa vodom pa lagano ulijte u jelo. Ovako zgusnuto jelo ostavite da ukrčka na tihoj temperaturi, s vremena na vreme promešajte.
Izvor: Šerpica.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem