Bogat i izdašan vikend ručak, koji će vam trajati sigurno za 2 dana. Grašak sa ćuftama pa plus pire krompir, servirano uz salatu je nešto što ne smete propustiti. Evo i recepta.

Sastojci:

  • oko 800 g mesa
  • oko 1 kg graška (svež ili zamrznut)
  • 500 g crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 čena belog luka
  • malo peršunovog lišća
  • 1 kašičica sitne mlevene paprike
  • 1 kašičica praška za pecivo ili soda bikarbona
  • 2 kašike griza
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • biber
  • ulje

Da se zgusne jelo:

  • 1 kašika gustina
  • malo vode

Priprema:

Iseckajte luk i šargarepu, polovinu luka stavite u meso a polovinu u šerpu. Napravite ćufte. U meso dodajte luk i šargarepu (pola od ukupnog), beli luk, biber, so, sitnu, mlevenu papriku, jaje, griz, peršunovo lišće, prašak za pecivo. Rukom izmešajte i pravite ćufte. U tiganju ih kratko propržite.

U šerpu sa lukom stavite 2 kašike ulja i dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte grašak i oko 2 litre vode. Kuvajte oko 20 minuta pa dodajte ćufte i nastavite kuvati još 15 minuta. Dodajte so i mirođiju ako imate. Jelo na kraju zgusnite zaprškom ili izmešajte gustin sa vodom pa lagano ulijte u jelo. Ovako zgusnuto jelo ostavite da ukrčka na tihoj temperaturi, s vremena na vreme promešajte.

Izvor: Šerpica.net