Sastojci:

  • 2-2,5 l vode
  • 350 g krompira
  • 200 g šampinjona
  • 4 kašike heljdine krupice
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 1/2 kašike soli
  • 1 lovorov list
  • sveže začinsko bilje po ukusu
  • biber - po ukusu
Zašto je korisno da jedete heljdu?

Heljda pre svega ne sadrži gluten, za razliku od ostalih žitarica. Izvor je mangana, magnezijuma i bakra, a sadrži i gvožđe, fosfor, cink i selen. Bogata je vitaminima B kompleksa, niacinom i riboflavinom. Sadrži visok nivo antioksidanasa.

Recept za čorbu sa heljdom i pečurkama:

Kako biste napravili ovu posnu čorbu, prvo u šerpu od tri litra sipajte oko 2-2,5 litra vode i stavite na vatru. Dok se voda zagreva, 350 g krompira isecite na sitno. Stavite pripremljeni krompir u toplu vodu. Kuvajte oko 5 minuta nakon ključanja.

Ako se formira pena, preporučljivo je da je uklonite. Zatim dodajte 4 kašike oprane heljde. Sve izmešajte i kuvajte još oko 15 minuta. Dok se heljda i krompir kuvaju, pripremite preostale sastojke.

Operite i isecite 200 g šampinjona. Narežite 1 luk. Šargarepu narendajte na sitno rende. Stavite šampinjone u zagrejani tiganj. Pržite ih na jakoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Dodajte luk i malo vode i dinstajte sa pečurkama. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu.

Dinstajte još oko 1-2 minuta i sklonite sa vatre, pa ubacite u lonac sa krompirom. Posolite sa oko pola kašike soli i pobiberite. Dodajte 1 lovorov list i sve pomešajte. Kada supa provri, dodajte seckano zelje. Sve izmešajte i skloniti sa vatre. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa krompirom i šargarepom za post na vodi.

Pročitajte kako se pravi minestrone čorba za post na vodi

BONUS VIDEO

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama

StvarUkusa