Sastojci:
- 2-2,5 l vode
- 350 g krompira
- 200 g šampinjona
- 4 kašike heljdine krupice
- 1 šargarepa
- 1 luk
- 1/2 kašike soli
- 1 lovorov list
- sveže začinsko bilje po ukusu
- biber - po ukusu
Recept za čorbu sa heljdom i pečurkama:
Kako biste napravili ovu posnu čorbu, prvo u šerpu od tri litra sipajte oko 2-2,5 litra vode i stavite na vatru. Dok se voda zagreva, 350 g krompira isecite na sitno. Stavite pripremljeni krompir u toplu vodu. Kuvajte oko 5 minuta nakon ključanja.
Ako se formira pena, preporučljivo je da je uklonite. Zatim dodajte 4 kašike oprane heljde. Sve izmešajte i kuvajte još oko 15 minuta. Dok se heljda i krompir kuvaju, pripremite preostale sastojke.
Operite i isecite 200 g šampinjona. Narežite 1 luk. Šargarepu narendajte na sitno rende. Stavite šampinjone u zagrejani tiganj. Pržite ih na jakoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Dodajte luk i malo vode i dinstajte sa pečurkama. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu.
Dinstajte još oko 1-2 minuta i sklonite sa vatre, pa ubacite u lonac sa krompirom. Posolite sa oko pola kašike soli i pobiberite. Dodajte 1 lovorov list i sve pomešajte. Kada supa provri, dodajte seckano zelje. Sve izmešajte i skloniti sa vatre. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čorbu sa krompirom i šargarepom za post na vodi.
Pročitajte kako se pravi minestrone čorba za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom