Sastojci:

  • 430 g brašna
  • 200 g šećera
  • 150 g suvog grožđa
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • rendana korica i sok 1 pomorandže
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/3 kašičice cimeta
Zašto je korisno jesti suvo grožđe

Suvo grožđe je značajan izvor mikronutijenata i antioksidanasa. Bogato je vlaknima, te pozitivno utiče na bakterijski balans u crevnoj flori i na zdravlje digestivnog sistema. Obiluje ugljenim hidratima. Sadrži brojne vitamine poput gvožđa, kalcijuma, vitamina A, kompleksa vitamina B, vitamina C i E.

Recept za posni kuglof sa suvim grožđem:

Kako biste napravili kuglof, prvo narendajte koricu pomorandže i iscedite sok. Sipajte šećer u činiju i dodajte ulje. Sve izmešajte, pa dodajte koricu od pomorandže i sok od pomorandže. Sve malo promešajte. Pomešajte sodu sa kašičicom sirćeta i dodajte u testo. Ponovo izmešajte.

U ovu mešavinu postepeno dodajte brašno i cimet. Mešajte sve dok ne postane glatko. U oprano i osušeno suvo grožđe dodati pola kašike brašna i izmešajte, pa ga nakon toga dodajte u testo. Ponovo sve izmešajte.

Podmažite pleh uljem i pospite brašnom. Gotovo testo pažljivo stavite u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko sat vremena. Pospite šećerom u prahu i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni kolač sa šargarepom i orasima, koji se ne peče.

Pročitajte kako se pravi posna torta sa džemom, koja se sprema za manje od sat vremena

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima Izvor: Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima

StvarUkusa