Sastojci:
- 240 ml mleka
- 1 kašičica belog vinskog sirćeta
- 120 ml ulja
- 250 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 100 g tvrdog belog sira
- 400 g brašna
- 20 g kakao praha
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g crne čokolade
- 160 g višanja bez koštica, odmrznutih
Za dekoraciju:
- 100 g crne čokolade
- 1 kašičica ulja
- oko 25 višanja, odmrznutih ili kandiranih
Recept za kuglof sa višnjama i čokoladom:
Kako biste napravili kuglof, zagrejte rernu na 160°. Podmažite kalup za kuglof prečnika 25 cm i ostavite na stranu. U blenderu pomešajte mleko i sirće i ostavite da odstoji 2-3 minuta ili dok se ne zgruša. Dodajte ulje, šećer, ekstrakt vanile i sir. Blendirajte dok ne postane glatko. Prosejte brašno i kakao u veliku posudu, dodajte mu prašak za pecivo, sodu i so, pa dobro promešajte.
Rastopite čokoladu na pari. Dodajte tečne sastojke i mikserom izmutite sve sastojke, dok smesa ne postane glatka. Ubacite sitno iseckanu čokoladu i ponovo izmutite mikserom. Stavite polovinu testa u kalup i pospite polovinom višanja. Dodajte preostalo testo, a zatim utisnite preostale višnje u testo. Pecite kuglof 60 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Ostavite da se ohladi 30 minuta pre nego što izvadite iz kalupa.
Pustite da se potpuno ohladi. Za dekoraciju rastopite čokoladu i ulje u maloj posudi i dobro promešajte. Polovinu višanja stavite na stranu, a preostale umočite u čokoladu. Koristite čačkalice da fiksirate višnje na vrhu kuglofa. Prelijte kuglof preostalom čokoladom. Dodajte preostale višnje i stavite kolač u frižider na 30 do 45 minuta pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kuglof od bundeve i krem sira.
Pročitajte kako da napravite i aromatični austrijski kuglof sa kafom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese