Kuglof je jedan od najstarijih kolač na svetu. Zajedničko za sve vrste ove poslastice je njegov kružni oblik, koji se dobija od specijalnih modli. Osnovne namirnice za pravljenje kuglofa su jaja, brašno, mleko, šećer i vanilin šećer, s tim da postoji veliki broj varijacija kojima se dopunjuje ukus. Tako da danas postoji veliki broj recepata u slatkoj varijanti u kojima preovladava čokolada, voće, marmelada... Isto tako postoje i slane verzije sa sirom, tikvicama, šunkom..
- Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g putera
- 240 g šećera
- 400 ml mleka
- 1 kašika praška za pecivo
- 300 g brašna
- 80 g kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U činiji pomešajte jaja sa šećerom i puterom, dodajte mleko, aromu vanile, brašno i prašak za pecivo, podelite smesu na dva dela. U jedan deo umešajte kakao. U kalup za kuglof na sredinu stavite čašu, okrenutu naopako (da dno čaše bude gore). Sipajte smesu preko čaše jednu po jednu naizmenuično u kalup. Kada utrošite svu smesu izvucite čašu. Pecite na 180°C 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus