Sastojci:
- 45 ml ulja
- 2 parčeta hleba
- 8 čenova belog luka
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 450 g krompira
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- 3/4 kašičice mlevenog kima
- 2 paradajza naseckana
- 900 g belog pasulja iz konzerve
- 720 ml povrtnog bujona
- 1 lovorov list
- 2 kašike seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Recept za čorbu od krompira i belog pasulja:
Kako biste napravili ovu čorbu zagrejte lonac na srednjoj vatri i dodajte ulje. Posle par minuta dodajte kriške hleba i 4 cela čena belog luka, pržite sastojke 3 do 4 minuta. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk, sitno iseckajte prostala 4 čena belog luka, a šargarepu iseckajte na komadiće. Posle 3 do 4 minuta i hleb i beli luk izvadite iz lonca.
U isti lonac na istoj vatri dodajte iseckane sastojke, mešajte neprekidno 3 do 4 minuta, a nakon toga sastojke lagano prodinstajte, dodajte sirće, slatku papriku i mleveni kim, brzo izmešajte, pa dodajte 2 seckana paradajza, promešajte i ostavite da se krčka.
U međuvremenu isecite krompir na male komade. Nakon 3 do 4 minuta dodajte seckani krompir i sve začinite solju i biberom, izmešajte, pa dodajte 2 konzerve belog pasulja (oceđenog i ispranog), bujon od povrća i lovorov list, zagrejte na jakoj vatri i lagano promešajte. Kada proključa, stavite poklopac i smanjite na nisku vatru.
Dok se čorba krčka, isprženi hleb i luk izgnječite sa seckanim peršunom i prstohvatom soli, dok ne dobijete teksturu poput paste, možete koristiti i ručni blender. Nakon što što ste kuvali čorbu 20 minuta, dodajte u mešavinu hleba i belog luka, lagano izmešajte i dinstajte 1 do 2 minuta. Prebacite čorbu u činije i ukrasite svežim peršunom, uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sarma čorbu, isti ukus a brže se sprema.
Pročitajte i kako se pravi gusta mac and cheese čorbica
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa