Sastojci:
- 45 ml ulja
- 2 parčeta hleba
- 8 čenova belog luka
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 450 g krompira
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- 3/4 kašičice mlevenog kima
- 2 paradajza naseckana
- 900 g belog pasulja iz konzerve
- 720 ml povrtnog bujona
- 1 lovorov list
- 2 kašike seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Recept za čorbu od krompira i belog pasulja:
Kako biste napravili ovu čorbu zagrejte lonac na srednjoj vatri i dodajte ulje. Posle par minuta dodajte kriške hleba i 4 cela čena belog luka, pržite sastojke 3 do 4 minuta. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk, sitno iseckajte prostala 4 čena belog luka, a šargarepu iseckajte na komadiće. Posle 3 do 4 minuta i hleb i beli luk izvadite iz lonca.
U isti lonac na istoj vatri dodajte iseckane sastojke, mešajte neprekidno 3 do 4 minuta, a nakon toga sastojke lagano prodinstajte, dodajte sirće, slatku papriku i mleveni kim, brzo izmešajte, pa dodajte 2 seckana paradajza, promešajte i ostavite da se krčka.
U međuvremenu isecite krompir na male komade. Nakon 3 do 4 minuta dodajte seckani krompir i sve začinite solju i biberom, izmešajte, pa dodajte 2 konzerve belog pasulja (oceđenog i ispranog), bujon od povrća i lovorov list, zagrejte na jakoj vatri i lagano promešajte. Kada proključa, stavite poklopac i smanjite na nisku vatru.
Dok se čorba krčka, isprženi hleb i luk izgnječite sa seckanim peršunom i prstohvatom soli, dok ne dobijete teksturu poput paste, možete koristiti i ručni blender. Nakon što što ste kuvali čorbu 20 minuta, dodajte u mešavinu hleba i belog luka, lagano izmešajte i dinstajte 1 do 2 minuta. Prebacite čorbu u činije i ukrasite svežim peršunom, uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sarma čorbu, isti ukus a brže se sprema.
Pročitajte i kako se pravi gusta mac and cheese čorbica
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu