Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1/2 crnog luka, iseckanog na kockice
  • 1 crvena paprika, naseckana na kockice
  • 230 g šampinjona, narezanih
  • 950 g spanaća
  • 4 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 240 g krem sira
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/4 kašičice sušenog origana
  • 500 g palente
  • 680 g paradajz sosa
  • 470 g mekog, belog sira, podeljeno
  • 120 g iseckanog kačkavalja
  • za ukras sveže seckani bosiljak i tucana paprika
Trik za ukusnu palentu!

Ukoliko želite da palenta koju pravite bude još ukusnija, pored vode sipajte i mleko, tako da mleko zauzima 1/3 mešavine sa vodom. Palenta će biti savršenog ukusa.

Recept za palenta lazanju:

Za ove lazanje prvo skuvajte palentu i ostavite je da se potpuno ohladi u kalupu za hleb. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. U velikom tiganju zagrejte ulje na jakoj vatri. Dodajte luk, crvenu papriku i pečurke. Pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte spanać i pržite dok ne usahne, oko 2 minuta. Dodajte beli luk i pržite 1 minut. Skinite sa vatre i ostavite na stranu.

U maloj činiji pomešajte krem sir, jaje, sušeni bosiljak i origano. Mešajte dok ne postane glatko. Izvadite palentu iz kalupa i nožem secite kriške, debljine oko 7 mm. Podmažite pravougaonu posudu za pečenje od 2 l. Rasporedite oko 120 g sosa na dno tiganja. Stavite kriške palente da pokrijete dno tiganja.

Prelijte mešavinom povrća i rasporedite je. Kašikom prelijte mešavinu krem sira preko povrća i ravnomerno rasporedite. Na površinu stavite 240 g izmrvljenog mekog, belog sira. Prelijte polovinu paradajz sosa preko sira.

Dodajte još jedan sloj kriški palente. Prelijte preostalim sosom i preostalim belim sirom, završavajući sirom. Po vrhu pospite rendani kačkavalj. Pokrijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i pecite 25 minuta. Pažljivo skinite foliju i nastavite da pečete još 10 minuta, ili dok se sir ne otopi.

Pecite u rerni 1 do 2 minuta, ili dok sir ne porumeni na vrhu. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta. Ukrasite svežim bosiljkom i tucanom paprikom. Isecite na kvadrate i servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i lazanje sa ćuretinom i prokeljom.

Pročitajte kako se prave lazanje sa povrćem, softne i lagane

BONUS VIDEO

Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa Izvor: Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa

StvarUkusa