Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1/2 crnog luka, iseckanog na kockice
- 1 crvena paprika, naseckana na kockice
- 230 g šampinjona, narezanih
- 950 g spanaća
- 4 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
- 240 g krem sira
- 1 veliko jaje
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- 1/4 kašičice sušenog origana
- 500 g palente
- 680 g paradajz sosa
- 470 g mekog, belog sira, podeljeno
- 120 g iseckanog kačkavalja
- za ukras sveže seckani bosiljak i tucana paprika
Recept za palenta lazanju:
Za ove lazanje prvo skuvajte palentu i ostavite je da se potpuno ohladi u kalupu za hleb. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. U velikom tiganju zagrejte ulje na jakoj vatri. Dodajte luk, crvenu papriku i pečurke. Pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte spanać i pržite dok ne usahne, oko 2 minuta. Dodajte beli luk i pržite 1 minut. Skinite sa vatre i ostavite na stranu.
U maloj činiji pomešajte krem sir, jaje, sušeni bosiljak i origano. Mešajte dok ne postane glatko. Izvadite palentu iz kalupa i nožem secite kriške, debljine oko 7 mm. Podmažite pravougaonu posudu za pečenje od 2 l. Rasporedite oko 120 g sosa na dno tiganja. Stavite kriške palente da pokrijete dno tiganja.
Prelijte mešavinom povrća i rasporedite je. Kašikom prelijte mešavinu krem sira preko povrća i ravnomerno rasporedite. Na površinu stavite 240 g izmrvljenog mekog, belog sira. Prelijte polovinu paradajz sosa preko sira.
Dodajte još jedan sloj kriški palente. Prelijte preostalim sosom i preostalim belim sirom, završavajući sirom. Po vrhu pospite rendani kačkavalj. Pokrijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i pecite 25 minuta. Pažljivo skinite foliju i nastavite da pečete još 10 minuta, ili dok se sir ne otopi.
Pecite u rerni 1 do 2 minuta, ili dok sir ne porumeni na vrhu. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta. Ukrasite svežim bosiljkom i tucanom paprikom. Isecite na kvadrate i servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i lazanje sa ćuretinom i prokeljom.
Pročitajte kako se prave lazanje sa povrćem, softne i lagane
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem