Sastojci:
- 2 velike tikvice, isečene po dužini
- 1 kašika soli
- 450 g mlevenog mesa
- 1 ½ kašičica bibera
- 1 mala zelena paprika, narezana na kockice
- 1 luk, isečen na kockice
- 450 ml sosa od paradajza
- 230 ml paradajz paste
- 60 ml crvenog vina
- 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
- 1 kašičica origana
- 3 kašike vrele vode, ili po potrebi
- 425 g belog sira
- 1 jaje
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 450 g smrznutog spanaća, odmrznutog, oceđenog i iseckanog
- 450 g pečuraka, narezanih
- 230 g rendanog kačkavalja
Recept za lazanje sa tikvicama:
Kako biste napravili lazanje zagrejte rernu na 165 stepeni C. Podmažite duboki pleh za pečenje. Nasecite tikvice po dužini na veoma tanke kriške. Lagano pospite kriške solju i ostavite da se ocede u cediljki.
Da biste pripremili sos za meso, kuvajte mlevenu govedinu i biber u velikom tiganju na srednje jakoj vatri, mešajući, 5 minuta. Dodajte papriku i luk, pržite i mešajte dok meso više ne bude ružičasto.
Umešajte paradajz sos, paradajz pastu, vino, bosiljak i origano; dodajte malu količinu vrele vode, ako je sos previše gust. Pustite da proključa, pa smanjite toplotu i kuvajte sos oko 20 minuta, često mešajući. U međuvremenu, pomešajte mladi sir, jaje i peršun zajedno u činiji dok se dobro ne sjedine.
Da biste sastavili lazanje, rasporedite 1/2 mesnog sosa na dno pripremljenog pleha. Položite 1/2 kriški tikvica, 1/2 mešavine sira, sav spanać, zatim sve pečurke. Ponovite slojeve dok ne istoršite sav materijal. Po vrhu ravnomerno rasporedite kačkavalj i sve pokrijte folijom.
Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta. Skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 175 stepeni C i pecite dodatnih 15 minuta. Ostavite lazanje da odstoje 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite lazanje verde sa spanaćem i piletinom.
Pročitajte i kako da napravite posne lazanje sa plavim patlidžanom i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus