Sastojci:

  • 2 velike tikvice, isečene po dužini
  • 1 kašika soli
  • 450 g mlevenog mesa
  • 1 ½ kašičica bibera
  • 1 mala zelena paprika, narezana na kockice
  • 1 luk, isečen na kockice
  • 450 ml sosa od paradajza
  • 230 ml paradajz paste
  • 60 ml crvenog vina
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica origana
  • 3 kašike vrele vode, ili po potrebi
  • 425 g belog sira
  • 1 jaje
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 450 g smrznutog spanaća, odmrznutog, oceđenog i iseckanog
  • 450 g pečuraka, narezanih
  • 230 g rendanog kačkavalja

Recept za lazanje sa tikvicama:

Kako biste napravili lazanje zagrejte rernu na 165 stepeni C. Podmažite duboki pleh za pečenje. Nasecite tikvice po dužini na veoma tanke kriške. Lagano pospite kriške solju i ostavite da se ocede u cediljki.

Da biste pripremili sos za meso, kuvajte mlevenu govedinu i biber u velikom tiganju na srednje jakoj vatri, mešajući, 5 minuta. Dodajte papriku i luk, pržite i mešajte dok meso više ne bude ružičasto.

Umešajte paradajz sos, paradajz pastu, vino, bosiljak i origano; dodajte malu količinu vrele vode, ako je sos previše gust. Pustite da proključa, pa smanjite toplotu i kuvajte sos oko 20 minuta, često mešajući. U međuvremenu, pomešajte mladi sir, jaje i peršun zajedno u činiji dok se dobro ne sjedine.

Da biste sastavili lazanje, rasporedite 1/2 mesnog sosa na dno pripremljenog pleha. Položite 1/2 kriški tikvica, 1/2 mešavine sira, sav spanać, zatim sve pečurke. Ponovite slojeve dok ne istoršite sav materijal. Po vrhu ravnomerno rasporedite kačkavalj i sve pokrijte folijom.

Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta. Skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 175 stepeni C i pecite dodatnih 15 minuta. Ostavite lazanje da odstoje 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite lazanje verde sa spanaćem i piletinom.

Pročitajte i kako da napravite posne lazanje sa plavim patlidžanom i paradajzom

BONUS VIDEO

Instagram/ricettinaeasy Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa

StvarUkusa