Ako ste ljubitelj italijanskih specijaliteta, ali vam se ne jede meso onda napravite ove fenomenalne lazanje sa batatom, tikvicom i spanaćem. I preukusnim prelivom od sira.

Sastojci:

  • 2 žute ili crvene paprike
  • 1 tikvicu, oko 300 g
  • 1 veliki slatki krompir (batat)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk
  • malo tucane paprike
  • 2 čena belog luka
  • 2x400 g sitno seckanog pelata
  • 2 kašike origana
  • 1 kocka supe od povrća
  • 200 ml hladne vode
  • 100 g mladog spanaća (opciono)
  • 9-10 suvih listova za lazanje
  • so i biber

Za sos od sira:

  • 75 g običnog brašna
  • 75 g putera, na kockice
  • 750 ml mleka, polumasno ili obrano
  • 125 g zrelog čedar sira, grubo rendanog
  • 75 g mocarele

Priprema: 

Zagrejati rernu na 200°C. Paprikama uklonite semenke i sitno isecite, tikvicu isecite po dužini, a slatki krompir oljuštite i sitno iseckajte, pa sve to stavite u veliku tepsiju. Preko povrća sipajte 2 kašike ulja, posolite i pobiberite i ubacite da se peče nekih pola sata ili dok povrće ne omekša. Dok se povrće peče, u velikom tiganju zagrejte preostalu kašiku ulja i propržite sitno seckani crni luk. Zatim u to dodajte tucanu papriku i smrvljeni beli luk i opet kratko propržite. Sipajte pelat, origano i izdrobljenu kocku za supu. Preko toga sipajte vodu i kuvajte nekih 10 minuta na laganoj vatri, redovno mešajući.

Za sos od sira: U veću šerpu stavite brašno, puter iseckan na kockice i mleko i kuvajte na srednjoj temperaturi. Mešajte non stop ručnom žicom za mućenje dok se sos ne zgusne i postane gladak. Dodajte otprilike 2/3 sira i začinite po ukusu. 

Izvadite povrće iz rerne i dodajte u veliki tiganj sa pelatom. U to dodajte i spanać i kuvajte još nekih 3 minuta. Posolite i pobiberite. U tepsiju stavite jedan sloj lazanja, pa preko trećinu smese sa povrćem, pa još jedan sloj lazanja. Preko toga sipajte još malo smese sa povrćem, pa onda sloj lazanje. Zatim prelijte sa sosom od sira i preko stavite ostatak smese od povrća. Prekrijte završnim slojem lazanja i onda ostatkom sosa od sira. Preko izrendajte još malo sira. Pecite 35-40 minuta tj. dok lazanje ne omekšaju ili dok preliv ne poprimi zlatno smeđu boju. Stavite 5 minuta pre sečenja da se punjenje slegne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs