Sastojci:
- 4 patlidžana, isečena na kolutove debljine 1 cm
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica suvog mešanog začinskog bilja
- 800 g seckanog paradajza
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
- 125 g biljnog sira
- 100 g rendanog biljnog sira
Recept za lazanje sa plavim patlidžanom i paradajzom:
Za posne lazanje prvo patlidžan stavite u cediljku, pospite sa 1 kašičicom soli i malo protresite. Stavite cediljku u sudoperu i ostavite 25 minuta da patlidžan ispusti tečnost.
Zagrejte ulje u tiganju na laganoj vatri. Dodajte beli luk i začinsko bilje i pržite 2 minuta. Dodajte paradajz sa sokom i sirće, promešajte da se sjedine, a zatim pojačajte vatru. Krčkajte 30-40 minuta dok se sos ne smanji na pola.
Patlidžan osušiti papirnim ubrusom. Zagrejte malo ulja u posebnom velikom tiganju. Radeći u serijama, pržite kriške patlidžana po nekoliko minuta sa svake strane. Ostavite prženi patlidžan sa strane. Zagrejte rernu na 180°C. Kada se paradajz sos smanji, lagano nauljite posudu za rernu. Pokrijte dno posude slojem kriški patlidžana i pustite da se malo preklapaju.
Prelijte preko jednu trećinu sosa od paradajza, zatim dodajte jednu trećinu biljnog sira i preko toga još trećinu rendanog biljnog sira. Ponovite slojeve još jedan ili dva puta dok se sve ne potroši. Pecite 35-45 minuta dok sir ne dobije zlatnu boju. Možda ćete želeti da napravite i lazanje sa mlevenim mesom, šampinjonima i bešamel sosom.
Pročitajte kako se prave letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem