Letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom treba da isprobate čak i ako ste veliki ljubitelji mesa. U kombinaciji u kojoj se prave ove lazanje, meso vam neće nedostajati. Patlidžan i tikvice su zvezde ovog recepta. Ukoliko volite lazanje, možda ćete želeti da napravite i lazanja rolnice sa šampinjonima i limunom. Evo i kako se prave letnje lazanje!
Sastojci:
- 65 ml ulja
- 680 g tikvica tanko isečenih
- Soli po ukusu
- 350 g patlidžana, tanko nasečenog
- 500 g testa za lazanje
- 3 kašike putera
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 1 l punomasnog mleka
- 60 g rendanog kačkavalja
- 1 l paradajz sosa
- 340 g belog sira
- Šaka listova bosiljka
Recept za letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom:
U velikom tiganju zagrejte 2 kašike ulja na jakoj vatri. Radeći u serijama i pazeći da ne bude pretrpan tiganj, dodajte tikvice, začinite solju i pržite okrećući, dok ne omekšaju i ne porumene na mestima, oko 4 minuta. Dodajte još ulja po potrebi kako biste sprečili da se tiganj isuši. Svaku seriju prebacite u pleh i raširite u ravnomernom sloju da se ohladi, a zatim ohlađene kriške prebacite u tanjir, pa ponovite sa preostalim tikvicama i patlidžanom.
Stavite testo za lazanje u tepsiju i prelijte vrućom vodom. Pustite da se natapa dok pripremate bešamel sos, mešajući ga svakih nekoliko minuta kako biste sprečili lepljenje, ukupno oko 20 minuta.
Zagrejte puter u tiganju na srednjoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte brašno i pojačajte temperaturu na srednje jaku. Pržite, mešajući puter i brašno metlicom, oko 1 minut. Neprestano mutite, pa polako sipajte mleko. Nastavite da kuvate, često mešajući, dok smesa ne proključa i ne zgusne se. Skinite sa vatre i dodajte rendani kačkavalj. Mešajte, dok smesa ne postane glatka. Posolite po ukusu. Stavite na stranu.
Zagrejte rernu na 190°C. Prebacite testeninu na čistu kuhinjsku krpu da ih osušite. Tepsiju premažite uljem,pa na dno rasporedite tanak sloj paradajz sosa. Posložite listove za lazanje pa odozgo stavite deo prirpemljenih patlidžana, tikvica, paradajz sosa i bešamel sosa. Ponovite slojeve još tri puta. Stavite poslednje testo za lazanje na vrh i premažite ih preostalim paradjz sosom i bešamel sosom. Beli sir ravnomerno rasporedite po površini i dodajte listove bosiljka. Malo prelijte uljem.
Tepsiju dobro prekrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu. Pecite 30 minuta, nakon toga otkrijte i nastavite da pečete dok odozgo ne porumene. Izvadite lazanju iz rerne, ostavite da odstoji 10 minuta, isecite i servirajte.
Pročitajte i kako se prave najukusnije lazanje sa krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem