Pljeskavice od mlevenog mesa i šampinjona možete da servirate u zemički, ili na tanjiru uz povrće. Kućna varijanta pljeskavica je sočnija, zdravija i ukusnija, te nećete zažaliti kada ih napravite. Ukoliko volite ovakva jela, možda ćete želeti da napavite i pljeskavice od pasulja. Evo i kako se prave sa mlevenim mesom i šampinjonima!
Sastojci:
- Maslinovo ulje za prženje
- ½ velikog luka, sitno iseckanog
- 250 g šampinjona, sitno iseckanih
- 1 čen belogluka, sitno iseckan
- 250 g mešanog mlevenogmesa
- 1 kašika vorčester sosa
- 6 svežih grančica majčinedušice, iseckani listovi
- 1 jaje
- 4 lepinje za hamburgere, isečene na pola
- 4 hrskava lista zelene salate, naseckan paradajz i luk za posluživanje
Recept za pljeskavice od mlevenog mesa i šampinjona:
Zagrejte malo ulja u tiganju na srednje jakoj vatri i pržite luk 4-5 minuta. Umešajte šampinjone, pržite 3-4 minuta, pa dodajte beli luk i pržite minut. Stavite mešavinu u veliku činiju, ohladite, pa dodajte mleveno meso, vorčester sos, majčinu dušicu i jaje, sa prstohvatom soli i bibera. Mešajte drvenom kašikom, pa mešajte 2 minuta rukama.
Podelite smesu na 4 pljeskavice, staviti na tanjir, pa pokrijte najlonskom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta ili u zamrzivaču 10 minuta. Nakon toga, zagrejte malo ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri i pržite pljeskavice 3 minuta, zatim ih okrenite i pržite 3 minuta na drugoj strani i na kraju 3 minuta opet prvu stranu. Ostavite ih na tanjiru dok istostirate lepinje. Stavite lepinje za presečenom presečenom stranom nadole u tiganj i tostirajte 2 minuta ili dok donja strana ne postane zlatna i hrskava. Servirajte po želji sa prilozima koje volite i uživajte.
Pročitajte i jednostavne trikove za najukusnije pljeskavice
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem