Mleveno meso se često koristi za pripremu najukusnijih jela, a odlično se slaže uz skoro sve namirnice. Najpoznatija jela su pljeskavice, ćevapi, ćufte... Pljeskavice se jednostavno pripremaju, a možete da ih jedete uz prilog, ali i da od njih pravite burgere. Ipak, koliko god delovalo da se baš lako prave, postoje neke cake koje će ih učiniti savršeno ukusnim.
Prvo što treba da znate jeste da se luk pre dodavanja u mleveno meso renda i to na sitno rende.Ovo je obavezno jer sok od luka pomešan sa mlevenim meso daje sočnost i sprečava da pljeskavice budu suve. Zato nemojte da koristite blender ili da seckate luk, već ga sitno izrendajte.
Nemojte da solite mleveno meso jer se dodaje Vorčester sos, a za pikantni ukus i malo tabasko sosa.
Sastojci:
- 750 g junećeg mlevenog mesa
- 70 g prezli
- 1 crni luk
- 1/2 veze peršuna
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 kašičica Vorčester sosa
- 2 kašičice tabasko sosa
Najbolji recept za domaće pljeskavice:
Pripremite meso
U posudi pomešajte mleveno meso, pa dodajte sitno rendan crni luk, mleveni beli luk, seckani peršun, jaje, pa sipajte Vorčester i tabasko sos. Na kraju dodajte i prezle, začinite po želji i sve lepo sjedinite rukama. Nemojte da preterujete jer će meso biti mekše ako brzo sjedinite sastojke. Podelite na 6 jednakih delova.
Oblikujte pljeskavice
Oblikujte 6 pljeskavica, pa ih poređajte na tacnu obloženu pek papirom. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. To će pomoći da se pljeskavice ne raspadnu tokom prženja.
Pržite ili grilujte pljeskavice
Gotove pljeskavice pržite u tiganju u kojem ste zagrejali malo ulja ili grilujte na roštilju.
Pročitajte i ovo: Gurmanske pljeskavice na kupusu
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem