Pljeskavice mog biti fantastičnog ukusa i kada se prave bez mesa. Pljeskavice od povrća dobra su ideja kada želite da pojedete nešto hranljivo i ukusno, a ne raspolažete sa puno slobodnog vremena. Spremite neodoljivo ukusne pljeskavice od krompira i luka. Pored krompira i luka, u smesu idu i brašno i jaje koji perfektno vezuju sastojke. SLuže se uz sos od majoneza. U sos ide i kečap.

Sastojci:

  • 450 g crvenog krompira
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1/4 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli 
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 jaje
  • 80 ml ulja
  • seckan vlašac za ukras (opciono)
  • Za sos:
  • 2 kašike majoneza
  • 1 kašika kečapa

Recept za pljeskavice od krompira i luka:

Ogulite krompir, pa ga izrendajte, kao i crni luk. Pomešajte ih u posudi i iscedite višak tečnosti. U odvojenoj posudi ubacite brašno, prašak za pecivo, so i biber, pa promešajte. Ubacite jaje, pa mešajte špatulom dok ne dobijete gušću smesu. Ubacite krompir i luk u smesu sa jajetom, pa dobro sjedinite sastojke za pljeskavice. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi u tiganju. Rukama oblikujte pljeskavice od krompira i luka. Pržite po 4-5 minuta sa obe strane, dok ne porumene. Ređajte pljeskavice po ubrusu da bi se ocedio višak tečnosti. U manjoj posudi pomešajte majonez i kečap, pa služite sos uz pljeskavice od krompira i luka. Pljeskavice od krompira i luka možete posuti seckanim vlašcem. Isprobajte i pljeskavice od plavog patlidžana.

BONUS VIDEO:

Krckavi jastučići od krompira Instagram/munchymoodz

 Izvor: StvarUkusa