Pljeskavice mog biti fantastičnog ukusa i kada se prave bez mesa. Pljeskavice od povrća dobra su ideja kada želite da pojedete nešto hranljivo i ukusno, a ne raspolažete sa puno slobodnog vremena. Spremite neodoljivo ukusne pljeskavice od krompira i luka. Pored krompira i luka, u smesu idu i brašno i jaje koji perfektno vezuju sastojke. SLuže se uz sos od majoneza. U sos ide i kečap.
Sastojci:
- 450 g crvenog krompira
- 1/2 glavice crnog luka
- 1/4 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 jaje
- 80 ml ulja
- seckan vlašac za ukras (opciono)
- Za sos:
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika kečapa
Recept za pljeskavice od krompira i luka:
Ogulite krompir, pa ga izrendajte, kao i crni luk. Pomešajte ih u posudi i iscedite višak tečnosti. U odvojenoj posudi ubacite brašno, prašak za pecivo, so i biber, pa promešajte. Ubacite jaje, pa mešajte špatulom dok ne dobijete gušću smesu. Ubacite krompir i luk u smesu sa jajetom, pa dobro sjedinite sastojke za pljeskavice. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi u tiganju. Rukama oblikujte pljeskavice od krompira i luka. Pržite po 4-5 minuta sa obe strane, dok ne porumene. Ređajte pljeskavice po ubrusu da bi se ocedio višak tečnosti. U manjoj posudi pomešajte majonez i kečap, pa služite sos uz pljeskavice od krompira i luka. Pljeskavice od krompira i luka možete posuti seckanim vlašcem. Isprobajte i pljeskavice od plavog patlidžana.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa