Jedno od najpoznatijih srpskih jela je svakako i čorbast pasulj. On se obično priprema zimi, ali i na leto možete da pripremite ukusnu klopu od ove mahunarke. Kada su napolju visoke temeprature, više nam prijaju lagani obroci, pa vam zato predlažemo da isprobate i recept čuvenog Džejmija Olivera za pljeskavice od pasulja. Priprema nije teška, a prilozi su osvežavajući, pa će ovo jelo biti savršena večera u vrelim letnjim danima.
Sastojci:
- 1,5 crveni luk
- 200 g pečuraka
- 100 g raženog hleba
- 1 konzerva crnog pasulja
- maslinovo ulje
- 40 g čedar sira
- 4 lepinje
- 100 g čeri paradajza
- 1 limeta
- tabasko sos
- 1 avokado
- 4 kašike jogurta
- 5 grančice svežeg korijandera
Recept za pljeskavice od pasulja:
U blender stavite 1 crveni luk, parče hleba i pečruke. Dodajte korijander (1 očišćenu grančicu) i sve dobro izblendirajte. Zatim dodajte pasulj koji ste procedili, pa posolite i pobiberite, pa kratko izblendirajte. Od dobijene smese oblikujte 4 pljeskavice debljine 2,5 cm. Premažite ih uljem i pospite mlevenim korijanderom, pa stavite u tepsiju koju ste premazali uljem. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Nakon toga dodajte sečeni čedar sir, pa zapecite još kratko, samo da se sir istopi. Sitno iseckajte preostali luk i paradajz, pa stavite u činiju. Iscedite sok od limete i dodajte nekoliko kašičica tabasko sosa. Začinite i promešajte. Avokado isecite na kriške. Isecite lepinje, pa premažite jogurtom, zatim salsom (paradajz i luk), pa stavite kriške avokada, a onda preko i pljeskavicu. Stavite još malo salse i tabasko sosa, pa poklopite drugom lepinjom.
Pročitajte i ovo: Pljeksavice od povrća po receptu Ane Petrović
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem