Puter se koristi i kada pripremate torte, ali i kada spremate slana jela. Uvek je bolja opcija da sami napravite puter, ali isto tako možete da koristite i kupovni, ali da ga obogatite raznovrsnim začinima kako bi bio ukusniji. Podelili smo sa vama i recept Džejmija Olivera za aromatični puter, a sada vam donosimo još bolji. Napravite puter od crvenog vina koji možete da koristite za pečenje mesa, ali isto tako možete i da stavite kriške putera preko vrelog mesa i tako napravite preukusan sos. 

Sastojci: 

  • 200 g putera
  • 50 g šalotke (vrsta crnog luka)
  • 300 ml crvenog vina
  • 1 lovorov list
  • 2 grančice timijana
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 150 ml bujona 
  • ceđenje limunovog soka

Recept za puter od crvenog vina: 

U jednu šerpu sipajte bujon i kuvajte većina tečnosti ne ispari. Treba da vam ostane samo 2 kašike. U drugu šerpu sipajte crveno vino, sitno seckanu šalotku, dodajte lovorov list i timijan i kuvajte dok ne ispari. Crnog vina treba da bude 100 ml. Izvadite iz crvenog vina lovor i timijan, pa dodajte dve kašike bujona. Promešajte, pa sklonite sa šporeta. Dodajte u puter sobne temeprature, pa dodajte i seckani peršun. Sve dobro umutite, pa stavite na providnu foliju i umotajte. Stavite u frižider da se stegne. 

Pročitajte i ovo: Kako da puter brže dostigne sobnu temperaturu

BONUS VIDEO: 

tiktok/momlifewithlaura kako brzo omekšati puter

StvarUkusa/S.B.