Lazanje od praziluka i zelenog povrća su odlična kombinacija testenine i povrća za za ručak. Možda će vas zanimati i lazanje sa tortiljom, kobasicom i pasuljem. Spojite praziluk i klasičnu testeninu za lazanje da napravite ukusno jelo za celu porodicu. Evo kako da napravite lazanje od praziluka i zelenog povrća!

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja, plus dodatak za pleh
  • 50 g putera
  • 1 lovorov list
  • grančica ruzmarina, listovi ubrani i grubo iseckani
  • 3 praziluka, očišćena, 1 sitno isečen i 2 isečena na srednje kriške
  • 40 g običnog brašna
  • 500 ml mleka
  • svež muskatni oraščić, za ribanje
  • 100 g čedara, rendanog
  • 30 g parmezana
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • ½ zelene ljute papričice, nasečene
  • 400 g mešanih zelenih listova, kao što su kelj, blitva i spanać, grubo iseckani
  • 100 ml suvog belog vina
  • 100 g oraha
  • 100 g rikote
  • 6 listova za lazanje

Recept za lazanje od praziluka i zelenog povrća

12:34
Korak 1

Zagrejte rernu

Za lazanje od praziluka i zelenog povrća zagrejte rernu na 200C. Zagrejte 1 kašiku ulja sa puterom na srednjoj vatri. Dodajte lovorov list, ruzmarin i sitno isečen praziluk, začinite i kuvajte nekoliko minuta dok praziluk ne omekša. Dodajte brašno i kuvajte još 1 minut dok ne zamiriše na orašaste plodove. Skinite sa ringle, polako sipajte mleko i umutite tako da ne bude grudvica.

12:39
Korak 2

Dodajte sireve

Vratite na vatru i lagano umutite dok smesa ne postane gusta i glatka, oko 5 minuta. Dobro začinite rendanim muskatnim oraščićem, pa dodajte 3/4 čedara i parmezana, kuvajte dok se ne istopi. Ostavite na stranu.

12:40
Korak 3

Pržite praziluk i povrće

U drugom tiganju zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj vatri i pržite beli luk i ljutu papričicu par minuta dok ne postanu aromatični. Dodajte ostatak praziluka, začinite i pržite dok ne omekša, pa dodajte izmešano zelje i još malo začinite. Kuvajte, mešajući, dok zelje ne usahne, oko 4 minuta, pa sipajte vino i kuvajte dok ne ispari.

12:40
Korak 4

Pecite lazanje

Nauljite kalup za pečenje srednje veličine i ubacite polovinu zelenila u pleh. Stavite polovinu oraha na vrh. Pospite odozgo polovinu rikote. Izvadite lovorov list iz bešamel praziluka i sipajte trećinu. Na vrh stavite tri lista za lazanje da pokrijete sve u jednom sloju. Ponovite postupak, a zatim prekrijte gornji sloj listovima za lazanje preostalim bešamelom i posipajte preko preostali sir. Pecite u rerni 30-40 minuta, dok ne porumeni. Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim servirajte i uživajte u lazanjama od praziluka i zelenog povrća!

Pročitajte kako se pravi zapečena piletina sa brokolijem

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Lazanja sa pohovanim tikvicama

StvarUkusa/L.S.