Lazanje od praziluka i zelenog povrća su odlična kombinacija testenine i povrća za za ručak. Možda će vas zanimati i lazanje sa tortiljom, kobasicom i pasuljem. Spojite praziluk i klasičnu testeninu za lazanje da napravite ukusno jelo za celu porodicu. Evo kako da napravite lazanje od praziluka i zelenog povrća!
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja, plus dodatak za pleh
- 50 g putera
- 1 lovorov list
- grančica ruzmarina, listovi ubrani i grubo iseckani
- 3 praziluka, očišćena, 1 sitno isečen i 2 isečena na srednje kriške
- 40 g običnog brašna
- 500 ml mleka
- svež muskatni oraščić, za ribanje
- 100 g čedara, rendanog
- 30 g parmezana
- 2 čena belog luka, zgnječena
- ½ zelene ljute papričice, nasečene
- 400 g mešanih zelenih listova, kao što su kelj, blitva i spanać, grubo iseckani
- 100 ml suvog belog vina
- 100 g oraha
- 100 g rikote
- 6 listova za lazanje
Recept za lazanje od praziluka i zelenog povrća
Zagrejte rernu
Za lazanje od praziluka i zelenog povrća zagrejte rernu na 200C. Zagrejte 1 kašiku ulja sa puterom na srednjoj vatri. Dodajte lovorov list, ruzmarin i sitno isečen praziluk, začinite i kuvajte nekoliko minuta dok praziluk ne omekša. Dodajte brašno i kuvajte još 1 minut dok ne zamiriše na orašaste plodove. Skinite sa ringle, polako sipajte mleko i umutite tako da ne bude grudvica.
Pržite praziluk i povrće
U drugom tiganju zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj vatri i pržite beli luk i ljutu papričicu par minuta dok ne postanu aromatični. Dodajte ostatak praziluka, začinite i pržite dok ne omekša, pa dodajte izmešano zelje i još malo začinite. Kuvajte, mešajući, dok zelje ne usahne, oko 4 minuta, pa sipajte vino i kuvajte dok ne ispari.
Pecite lazanje
Nauljite kalup za pečenje srednje veličine i ubacite polovinu zelenila u pleh. Stavite polovinu oraha na vrh. Pospite odozgo polovinu rikote. Izvadite lovorov list iz bešamel praziluka i sipajte trećinu. Na vrh stavite tri lista za lazanje da pokrijete sve u jednom sloju. Ponovite postupak, a zatim prekrijte gornji sloj listovima za lazanje preostalim bešamelom i posipajte preko preostali sir. Pecite u rerni 30-40 minuta, dok ne porumeni. Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim servirajte i uživajte u lazanjama od praziluka i zelenog povrća!
Pročitajte kako se pravi zapečena piletina sa brokolijem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus