Sastojci:

Za piletinu i marinadu:

  • 340 pilećeg belog mesa, tanko isečenog
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica soja sosa
  • ½ kašičice susamovog ulja
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ulja

Za ostatak jela:

  • 120 ml pilećeg bujona
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soja sosa
  • biber, po ukusu
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 4 kašike ulja
  • 450 g boranije
  • 3 čena belog luka, naseckana
  • 1 kašika crvenog vina

Recept za boraniju sa piletinom:

Za boraniju sa piletinom prvo pomešajte sve sastojke za marinadu sa piletinom u činiji, dobro promešajte rukama da piletina upije svu tečnost marinade i ostavite sa strane. Pripremite sos tako što ćete da pomešate bujon, 1 kašičicu šećera, soja sosa, susamovo ulje, prstohvat bibera i 2 kašičice kukuruznog skroba.

Zagrejte duboki tiganj ili vok na jačoj vatri, dok ne počne skoro da se dimi. Dodajte 2 kašike ulja u tiganj i pržite piletinu dok ne porumeni. Prebacite je u drugu posudu i ostavite ulje/mast u voku.

Na jačoj vatri sipajte još 2 kašike ulja u vok, a zatim boraniju u jednom sloju. Pržite boraniju sa jedne strane, oko 1 minut. Promešajte je, a zatim dodajte vodu. Pokrijte tiganj i ostavite boraniju da se pari 60-90 sekundi.

Dodajte beli luk i pržite još 30 sekundi. Sipajte vino i mešajte 15 sekundi. Zatim umešajte mešavinu sosa i pustite da provri.

Vratite piletinu nazad i sve zajedno pržite još 30 sekundi. Kukuruzni skrob u mešavini sosa će ga zgusnuti. Kada je sos željene konzistencije, servirajte sa pirinčem. Možda ćete želeti da napravite i blanširanu boraniju.

Pročitajte kako se pravi musaka sa boranijom, pečurkama i pirinčem

BONUS VIDEO

Zapečena boranija sa slaninom Milica Radović

StvarUkusa