Sastojci:

  • 400 g belog pasulja
  • 2 šargarepe, oljuštene i isečene na kolutiće
  • 1 veći paradajz, iseckan
  • 1 glavica crnog luka, isečenog na kriške
  • 2 čena belog luka, sitno naseckana
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice šećera
  • 230 ml tople vode
  • šaka peršuna, sitno iseckanog
  • so i biber po ukusu
  • kriška limuna za serviranje

Recept za pasulj na turski način:

Kako biste napravili pasulj na turski način, potopite ga u vodu veče ranije, kako i inače pripremate. Sutradan ga procedite i prelijte svežom vodom, tako da bude par centimetara iznad pasulja.

Stavite na jaču temperaturu na ringli i pustite da proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko pola sata. Po potrebi dodajte vodu. Kada vidite da je pasulj omekšao pripremite ostale sastojke.

U većoj šerpi zagrejte ulje i pržite šargarepu par minuta, pa dodajte luk. Pržite oko pet minuta. Nakon dodajte beli luk, paradajz i toplu vodu. Začinite solju, biberom i šećerom pa dobro promešajte. Kada proključa ostavite da se kuva desetak minuta, pa dodajte kuvani pasulj i dobro promešajte.

Poklopite poklopcem delimično i ostavite da se krčka pola sata. Kada pasulj omekša, skinite šerpu sa vatre. Servirajte ga prelivenog limunovim sokom i posuto peršunom. Možda ćete želeti da napravite i zapečeni pasulj sa mlevenim mesom.

Pročitajte i kako se pravi bogata salata od pasulja i kukuruza

BONUS VIDEO

OVAJ PASULJ JESTE SKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI U SRBIJI?! Proizvođačica: Reč je čuvenom pećkom semenu koje se može naći SAMO KOD NAS! kurir televizija

StvarUkusa