Sastojci:
- 16 traka za lazanje
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 ½ kašike višenamenskog brašna
- 1 l mleka
- sol i biber, po ukusu
- 450 g nemasnog svežeg sira
- 450 g smrznutog spanaća, odmrznut, osušen i iseckan
- 60 g iseckane mocarele
- ⅛ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1 veliko jaje
- 60 g rendanog parmezana
Recept za firentinske rol lazanje:
Za lazanje stavite lonac slane vode da provri. Zagrejte rernu na 218 stepeni C. Premažite posudu za pečenje uljem. Polovinu testenine za lazanje kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Prenesite ih u veliku posudu sa hladnom vodom. Ponovite sa preostalim testom. Ocedite i poređajte testo u jednom sloju na čiste kuhinjske krpe. Pokrijte najlonskom folijom da se ne osuši. Ostavite sa strane.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i kuvajte, mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Odvojite 60 g mešavine luka. Dodajte brašno u mešavinu luka koja je ostala u šerpi i pržite, neprestano mešajući, 1 minut. Postepeno umutite mleko, vratite na laganu vatru i kuvajte, mešajući, dok se ne zgusne do konzistencije guste pavlake, 3 do 4 minuta. Skinite sa vatre i začinite solju i biberom. Kašikom stavite 120 g sosa na dno pripremljene posude za pečenje. Ostavite sa strane.
Sveži sir mutite u blenderu, dok smesa ne postane glatka. Dodajte 60 g mešavine luka koji ste sačuvali, spanać i mocarelu, pa mutite dok se sitno ne isecka. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Dodajte jaje i mutite da se sve sjedini.
Na 1 traku testa rasporedite oko 3 kašike mešavine spanaća. Čvrsto zarolajte i stavite šavom nadole u pripremljenu tepsiju. Ponovite sa preostalim testom i mešavinom spanaća. Preostali sos ravnomerno prelijte preko rolni i pospite parmezanom.
Pecite rolate nepokrivene, dok ne porumene, 25 do 30 minuta. Ohladite 5 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i sočne lazanje sa tikvicama.
Pročitajte i kako da napravite lazanje verde sa spanaćem i piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus