Lazanje sa sremušem i bosiljkom se prave brže i lakše od običnih lazanja. U roku od sat vremena će biti na vašem stolu. Ukoliko volite lazanje možda ćete želeti da napravite i lazanje od praziluka i zelenog povrća. A evo i kako se prave lazanje sa sremušem i bosiljkom.

Sastojci:

  • 50 g indijskog oraha
  • 1 čen belog luka, grubo isečen
  • 50 g parmezana
  • 50 g sremuša, iseckanog
  • 50 g bosiljka, iseckanog
  • 150 ml maslinovog ulja
  • Sitno narendana kora i sok 1 limuna
  • 900 ml punomasnog mleka
  • 1 lovorov list
  • 60 g običnog brašna
  • 60 g neslanog putera
  • 125 g mocarele, sitno iseckane
  • Testenina za lazanje

Recept za lazanje sa sremušem i bosiljkom

12:38
Korak 1

Napravite pesto

Za lazanje sa sremušem i bosiljkom počnite tako što ćete da napravite pesto. 50 g indijskog oraha tostirajte u zagrejanom suvom tiganju dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih sameljite sa belim lukom u pastu. Nakon toga dodajte 50 g parmezana i ponovo sameljite. Dodajte sremuš i bosiljak sa malo ulja i ponovo sameljite. Na kraju umešajte ostatak ulja i limunovu koricu, pa začinite solju, biberom i limunovim sokom. Ostavite na stranu.

12:45
Korak 2

Napravite bešamel

Da biste napravili bešamel, lagano zagrejte mleko u tiganju sa lovorovim listom. Dodajte puter i brašno u poseban tiganj i mešajte na srednjoj vatri da biste napravili pastu. Mešajte ih minut, a zatim sipajte u toplo mleko iz kog ste izvadili lovorov list. Sipajte malu količinu putera i brašna, neprestano mešajući, dok smesa ne postane glatka. Ne žurite sa procesom, jer želite savršeno gladak sos. Kada ste dodali sve mleko, kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri, a zatim umutite mocarelu dok se ne istopi. Začinite solju, biberom i limunovim sokom.

12:45
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 170°Cdok sastavljate lazanje u vatrostalnoj posudi. Podlogu prekrijte testeninom, zatim pestom, pa bešamelom, začinjavajući svaki sloj solju i biberom. Ponovite slojeve još 2 puta ili dok se sve ne potroši, a poslednji sloj neka bude bešamel. Pospite parmezanom i indijskim orahom. Prebacite u rernu i pecite 25-30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što servirate. Uživajte u lazanjama se sremušem i bosiljkom.

Pročitajte kako se pravi LAZANJA SA SPANAĆEM I PILETINOM

BONUS VIDEO

TikTok/recipebyanne Lazanje u jednoj posudi

StvarUkusa/L.S.