Lazanje sa sremušem i bosiljkom se prave brže i lakše od običnih lazanja. U roku od sat vremena će biti na vašem stolu. Ukoliko volite lazanje možda ćete želeti da napravite i lazanje od praziluka i zelenog povrća. A evo i kako se prave lazanje sa sremušem i bosiljkom.
Sastojci:
- 50 g indijskog oraha
- 1 čen belog luka, grubo isečen
- 50 g parmezana
- 50 g sremuša, iseckanog
- 50 g bosiljka, iseckanog
- 150 ml maslinovog ulja
- Sitno narendana kora i sok 1 limuna
- 900 ml punomasnog mleka
- 1 lovorov list
- 60 g običnog brašna
- 60 g neslanog putera
- 125 g mocarele, sitno iseckane
- Testenina za lazanje
Recept za lazanje sa sremušem i bosiljkom
Napravite pesto
Za lazanje sa sremušem i bosiljkom počnite tako što ćete da napravite pesto. 50 g indijskog oraha tostirajte u zagrejanom suvom tiganju dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih sameljite sa belim lukom u pastu. Nakon toga dodajte 50 g parmezana i ponovo sameljite. Dodajte sremuš i bosiljak sa malo ulja i ponovo sameljite. Na kraju umešajte ostatak ulja i limunovu koricu, pa začinite solju, biberom i limunovim sokom. Ostavite na stranu.
Napravite bešamel
Da biste napravili bešamel, lagano zagrejte mleko u tiganju sa lovorovim listom. Dodajte puter i brašno u poseban tiganj i mešajte na srednjoj vatri da biste napravili pastu. Mešajte ih minut, a zatim sipajte u toplo mleko iz kog ste izvadili lovorov list. Sipajte malu količinu putera i brašna, neprestano mešajući, dok smesa ne postane glatka. Ne žurite sa procesom, jer želite savršeno gladak sos. Kada ste dodali sve mleko, kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri, a zatim umutite mocarelu dok se ne istopi. Začinite solju, biberom i limunovim sokom.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 170°Cdok sastavljate lazanje u vatrostalnoj posudi. Podlogu prekrijte testeninom, zatim pestom, pa bešamelom, začinjavajući svaki sloj solju i biberom. Ponovite slojeve još 2 puta ili dok se sve ne potroši, a poslednji sloj neka bude bešamel. Pospite parmezanom i indijskim orahom. Prebacite u rernu i pecite 25-30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što servirate. Uživajte u lazanjama se sremušem i bosiljkom.
Pročitajte kako se pravi LAZANJA SA SPANAĆEM I PILETINOM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem