Musaka je jelo koje se pravi od krompira i mlevenog mesa, ali takođe možete da kombinujete sastojke po vašoj želji. Svaka domaćica ima neki svoj recept za musaku, a jedna od najpopularnijih je grčka. Stiglo je proleće, a sa njim i raznovrsno voće i povrće. Predlažemo vam da napravite i prolećnu musaku sa tikvicama i krompirom u bešamel sosu. Ovo jednostavno i ukusno jelo možete da jedete i u toku posta, samo mrsne sastojke zamenite posnim. 

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 500 g krompira
  • 150 g tvrdog sira 
  • 2 kašike putera 
  • 2 kašike brašna 
  • 500 ml mleka 
  • so, biber, muskatni oraščić 


Recept za musaku od tikvica i krompira sa bešamelom:

10:48
Korak 1

Pripremite krompir i tikvice 

Krompir operite i oljuštite i stavite u vodu nekih 10 minuta. Zatim ga procedite i izrendajte na tanke kolutove i kuvajte u ključaloj vodi nekih 7 minuta. Tikvice takođe izrendajte na tanke kolutove, pa posolite i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. Procedite višak vode. 

10:49
Korak 2

Napravite bešamel 

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i promešajte. Pržite uz mešanje nekih minuta, pa sipajte mleko. Posolite, pobiberite, pospite muskatnim oraščićem, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte sir (50 g) i mešajte dok se ne otopi. 

10:49
Korak 3

Napravite musaku 

Na tacnu stavite pek papir, pa preko obruč. Nauljite, pa premažite bešamel sos. Poređajte krompir, pa premažite bešamel, pospite rendani sir i onda ide red tikvica. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji sloj su tikvice i onda bešamel. 

11:11
Korak 4

Pecite 

Na kraju pospite rendani mocarela sir, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. 

BONUS VIDEO:

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

(StvarUkusa/S.B.)