Musaka je jelo koje se pravi od krompira i mlevenog mesa, ali takođe možete da kombinujete sastojke po vašoj želji. Svaka domaćica ima neki svoj recept za musaku, a jedna od najpopularnijih je grčka. Stiglo je proleće, a sa njim i raznovrsno voće i povrće. Predlažemo vam da napravite i prolećnu musaku sa tikvicama i krompirom u bešamel sosu. Ovo jednostavno i ukusno jelo možete da jedete i u toku posta, samo mrsne sastojke zamenite posnim.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 500 g krompira
- 150 g tvrdog sira
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- so, biber, muskatni oraščić
Recept za musaku od tikvica i krompira sa bešamelom:
Pripremite krompir i tikvice
Krompir operite i oljuštite i stavite u vodu nekih 10 minuta. Zatim ga procedite i izrendajte na tanke kolutove i kuvajte u ključaloj vodi nekih 7 minuta. Tikvice takođe izrendajte na tanke kolutove, pa posolite i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. Procedite višak vode.
Napravite bešamel
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i promešajte. Pržite uz mešanje nekih minuta, pa sipajte mleko. Posolite, pobiberite, pospite muskatnim oraščićem, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte sir (50 g) i mešajte dok se ne otopi.
Napravite musaku
Na tacnu stavite pek papir, pa preko obruč. Nauljite, pa premažite bešamel sos. Poređajte krompir, pa premažite bešamel, pospite rendani sir i onda ide red tikvica. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji sloj su tikvice i onda bešamel.
Pecite
Na kraju pospite rendani mocarela sir, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom