Kada čujemo reč musaka, obično pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji. Ali recept za grčku musaku je malo drugačiji. Pored standardnih sastojaka ima i plavi patlidžan i bešamel sos koji jelu daju sasvim nov ukus. Recept za musaku na grčki način koji možete pročitati u nastavku nema standardne slojeve već se sve prži i peče zajedno. Svideće vam se ovaj lak način kuvanja. Isprobajte ukusan recept koji ne zahteva da provodite mnogo vremena u kuhinji. 

Sastojci:
700g mlevenog mesa
1 luk
2 šargerepe
2 paprike
1 patlidžan
6 krompira
200 g paradajz pirea
150 ml vode
so, biber, mlevena paprika
Za preliv:
40g maslaca
20 ml maslinovog ulja
2 kašike brašna
800 ml jogurta
150 g sira
3 jajeta
biber, so, origano

Priprema:

Ispržite luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso pa dinstajte. Dodajte paprike i patlidžan (patlidžan prethodno potopite u hladnu, posoljenu vodu i ostavite u ovoj vodi 15 minuta da puste gorčinu). Pržite 5 minuta na umerenoj vatri. Dodajte krompir isečen na kockice, paradajz pire, vodu i začinite. Sve sipajte u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta.

Preliv pripremamo tako što zagrejemo puter sa maslinovim uljem. Pržite brašno 2 minuta na laganoj vatri. Dodajte jogurt i kuvajte 3 minuta na laganoj vatri. Dodajte rendani sir i ostavite da se topi 1 minut na laganoj vatri. Nakon što se fil ohladi, dodajte jaja. Dobro promešajte. Dobijeni fil preliti preko musake, posuti origano i peći 15 minuta na 190°C.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE