Lazanje su čuveni italijanski specijalitet koji se jede u celom svetu, a većina domaćica je originalni recept prilagodila svom ukusu. Ako vam je ostalo ostataka mesa od božićnog ručka, predlažemo vam da napravite lazanje koje svima uspevaju. Ovo jelo takođe može da spremate i u šerpi, ako vas mrzi da ređate namirnice.
Sastojci:
- 300 g pečuraka
- 400 g ostataka mesa
- 2 kašike paradajz paste
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
- 300 g sira
- kore za lazanje
Recept za lazanje od ostataka mesa:
Napravite nadev
U tiganju zagrejte malo ulja, pa propžite seckane pečurke dok ne omekšaju. Zatim dodajte sitno seckane ostatke mesa (možete i u blenderu da ih sameljete), paradajz pastu i malo vode. Promešajte i kuvajte dok nadev ne krene da ključa.
Napravite bešamel sos
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i kuvajte dok se bešamel sos ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte rendani sir (150 g) i promešajte da se otopi.
Napravite lazanje
Dno tepsije pokrijte bešamel sosom, pa poređajte kore za lazanje, a onda sipajte nadev. Tako ređajte dok ne utoršite sve sastojke (bešamel, kore nadev). Poslednji red treba da bude bešamel sos, a onda posite rendanim sirom (150 g). Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
Pročitajte i ovo: Recept italijanske bake za lazanje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa//S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus