Rizi bizi pripremićete za samo sat vremena, a uobičajeno se pravi sa pirinčem, povrtnim bujonom, graškom i parmezanom. Lagan i zdrav obrok koji može da se podgreje i sutradan. Ukoliko volite pirinač, možda ćete želeti da napravite i začinjeni prženi pirinač sa lososom i poširanim jajima. Evo kako se pravi rizi bizi.

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 1 luk, sitno isečen
  • 300 g smrznutog ili kuvanog svežeg graška
  • 1,7 l vrućeg povrtnog bujona
  • 350 g pirinča
  • 200 ml belog vina
  • 25 g parmezana

Recept za rizi bizi

15:14
Korak 1

Napravite pire od graška

Rastopite puter u velikom tiganju, dodajte luk i lagano dinstajte oko 10 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu stavite 100 g graška u procesor za hranu sa kutlačom bujona i miksirajte dok se potpuno ne pretvori u pire.

15:16
Korak 2

Dinstajte pirinač

Pomešajte pirinač sa lukom, pojačajte toplotu na srednju i pržite pirinač 1 minut. Sipajte belo vino, i mešajte dok potpuno ne ispari. Nastavite da kuvate, dodajući jednu po jednu kutlaču bujona, i neprestano mešajte dok pirinač ne omekša i ne dobije dobru kremastu konzistenciju - to će trajati 20-30 minuta.

15:17
Korak 3

Pomešajte pire od graška i pirinač

Umešajte pire od graška, parmezan i malo začina, pa ugasite vatru i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Promešajte rizi bizi, servirajte ga u činije i na vrh stavite malo maslinovog ulja, ako želite. Uživajte u pirniču sa graškom.

Pročitajte kako da napravite rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom

BONUS VIDEO

TikTok/chef_tristan_welch Pirinač

 StvarUkusa/L.S.