Rizi bizi pripremićete za samo sat vremena, a uobičajeno se pravi sa pirinčem, povrtnim bujonom, graškom i parmezanom. Lagan i zdrav obrok koji može da se podgreje i sutradan. Ukoliko volite pirinač, možda ćete želeti da napravite i začinjeni prženi pirinač sa lososom i poširanim jajima. Evo kako se pravi rizi bizi.
Sastojci:
- 50 g putera
- 1 luk, sitno isečen
- 300 g smrznutog ili kuvanog svežeg graška
- 1,7 l vrućeg povrtnog bujona
- 350 g pirinča
- 200 ml belog vina
- 25 g parmezana
Recept za rizi bizi
Dinstajte pirinač
Pomešajte pirinač sa lukom, pojačajte toplotu na srednju i pržite pirinač 1 minut. Sipajte belo vino, i mešajte dok potpuno ne ispari. Nastavite da kuvate, dodajući jednu po jednu kutlaču bujona, i neprestano mešajte dok pirinač ne omekša i ne dobije dobru kremastu konzistenciju - to će trajati 20-30 minuta.
Pomešajte pire od graška i pirinač
Umešajte pire od graška, parmezan i malo začina, pa ugasite vatru i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Promešajte rizi bizi, servirajte ga u činije i na vrh stavite malo maslinovog ulja, ako želite. Uživajte u pirniču sa graškom.
Pročitajte kako da napravite rižoto sa spanaćem i hrskavom pršutom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus