Rizi bizi je čuveno italijansko jelo koje se pravi sa pirinčem i graškom, a ako želite da obogatite ukus slobodono dodajte pančetu i parmezan. Tipično je za Veneciju i Vićenco, ali jede se širom severne Italije.Rizi bizi je kombinacija rižota i supe, kremast je i ukusan, ali ne sme da bude ni previše suv, ali ne previše tečnosti da ima. Spada u lagana prolećna jela, jer se u originalnom receptu pravi sa svežim graškom, ali i onaj smrznuti može da posluži.
- Sastojci:
- 350 g pirinča
- 800 g graška
- 1 l bujona od povrća ili pilećeg
- 60 g neslanog putera
- 1 crni luk
- 1 kašika maslinovog ulja
- 50 g pančete
- 50 g parmezana
- 2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Skuvajte grašak i procedite. Od polovine graška (400 g) napravite gust pire, uz pomoć blendera, a drugu polovinu (400 g) ostavite u komadu. U tiganj sipajte ulje i 30 g putera, pa propržite seckani crni luk i pančetu. Posle pet minuta dodajte i seckani peršun. Napravite bujon tako što ćete kocku supe pomešati sa litar vrele vode. U tiganj dodajte grašak u zrnu i 2 kutlače bujona. Kuvajte nekih 5 minuta, pa dodajte pire od graška. Posolite i pobiberite, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte i pirinač, pa nastavite da kuvate još 15 minuta. Povremeno promešajte, a ako je potrebno dodajte još bujona. Gotov rizi bizi će više ličiti na gustu supu nego na rižoto. U gotovo jelo na kraju dodajte i preostali puter (30 g) i parmezan, pa dobro promešajte.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća