Rizi bizi je čuveno italijansko jelo koje se pravi sa pirinčem i graškom, a ako želite da obogatite ukus slobodono dodajte pančetu i parmezan. Tipično je za Veneciju i Vićenco, ali jede se širom severne Italije.Rizi bizi je kombinacija rižota i supe, kremast je i ukusan, ali ne sme da bude ni previše suv, ali ne previše tečnosti da ima. Spada u lagana prolećna jela, jer se u originalnom receptu pravi sa svežim graškom, ali i onaj smrznuti može da posluži.  

  • Sastojci:
  • 350 g pirinča 
  • 800 g graška 
  • 1 l bujona od povrća ili pilećeg 
  • 60 g neslanog putera
  • 1 crni luk
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 g pančete
  • 50 g parmezana
  • 2 kašike seckanog peršuna

Priprema:
Skuvajte grašak i procedite. Od polovine graška (400 g) napravite gust pire, uz pomoć blendera, a drugu polovinu (400 g) ostavite u komadu. U tiganj sipajte ulje i 30 g putera, pa propržite seckani crni luk i pančetu. Posle pet minuta dodajte i seckani peršun. Napravite bujon tako što ćete kocku supe pomešati sa litar vrele vode. U tiganj dodajte grašak u zrnu i 2 kutlače bujona. Kuvajte nekih 5 minuta, pa dodajte pire od graška. Posolite i pobiberite, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte i pirinač, pa nastavite da kuvate još 15 minuta. Povremeno promešajte, a ako je potrebno dodajte još bujona. Gotov rizi bizi će više ličiti na gustu supu nego na rižoto. U gotovo jelo na kraju dodajte i preostali puter (30 g) i parmezan, pa dobro promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa