Amerikanci su poznati po svojoj piti sa jabukama, a zbog popularnosti ove poslastice počeli su da je prave sa različitim nadevima od voća. Recept nije komplikovan, a krajnji rezultat je prosto zadivljujući. Mirisan fil od voća i zlatna hrskava kora je čine prepoznatljivom, a uz 2 savršena trika uspeće i vama. Testo se pravi u blenderu, a kako bi vam uspeo možete da dodate kašičicu votke u vodu, jer će ona pomoći da se testo brže sjedini. Takođe, pre nego što krenete da pečete pitu sa jabukama, kalup obmotajte aluminijumskom folijom, jer ćete tako dobiti zlatnu koru, a fil neće izgoreti. Služite sa sladoledom.
- Sastojci:
- Za punjenje:
- 1/4 šolje soka od limuna
- 1,3 kg jabuka
- 2/3 šolje šećera
- 1/4 šolje neslanog putera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- 1 kašika kukuruznog skroba
- Za koru:
- 230 g neslanog putera
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 1 kašičica košer soli
- 2 kašike limunovog soka
- 1/3 šolje ledene vode
- 1 kašičica votke
- Još:
- 1 jaje
- malo mleka
- 3 kašike šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Kako se pravi kora?
U blender dodajte brašno, šećer i so. Izblendirajte, pa dodajte hladan i neslan puter i opet izblendirajte. Polako sipajte ledenu vodu, votku i limunov sok i nastavite da blendirate. Uzmite malo testa i stisnite, ako se formira grudvica izvadite testo iz blendera. Ako se nije forimirala grudvica, onda dodajte još malo vode i kratko blendirajte. Kada izvadite testo iz blendera, još malo ga umesite da se svi sastojci lepo sjedine. Razvucite ga u krug debljine 2,5 cm i stavite u foliju ili kesu. Držite ga u frižideru nekih pola sata.
Evo kako da napravite fil:
Jabuke ogulite i isecite na kriške, a zatim ih prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, pa promešajte. U velikom tiganju istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte jabuke i krčkajte oko 2-3 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim pokrijte, smanjite vatru i kuvajte dok jabuke ne omekšaju i puste sok, oko 7 minuta. Procedite jabuke, pa dobijenu tečnost vratite u tiganj i dodajte kukuruzni skrob. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz mešanje. Sipajte sos ponovo preko jabuka, dodajte cimet i muskatni oraščić, pa promešajte i ostavite da se fil potpuno ohladi.
Napravite pitu
Na pobrašnjenoj površini tanko razvucite testo, pa ga prebacite u kalup. Testo koje viri iz kalupa isecite, pa ponovo umesite i razvucite. Isecite trake. Sipajte punjenje, pa stavite trake preko, tako da se preklapaju. Opet višak isecite i lepo pritisnite testo. Umutite jaje sa mlekom i premažite. Pospite cimetom koji ste pomešali sa šećerom, a onda obmotajte aluminijumsku foliju oko kalupa. Na ovaj način pita će biti savršeno pečena, imaće zlatnu koru, a sredina neće izgoreti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem