Švedske ćufte su možda najpoznatiji specijalitet iz kuhinje ove nordijske zemlje. Sočne ćuftice od mesa, u preukusnom sosu punom začina, osvojile su čitav svet a mi vam donosimo najjednostavniji recept za njih. Evo kako se prave švedske ćufte!

  • Sastojci:
  • Za ćufte:
  • 500 g mlevene junetine
  • 250 g mlevene svinjetine
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 75 ml punomasnog mleka
  • so, biber
  • ulje
  • Za sos:
  • 3 kašike maslaca
  • 3 kašike brašna
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 300 ml goveđe supe
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika vuster sosa
  • 2 kašike dižon senfa

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za švedske ćufte - meso, prezle, mleko, jaja i seckani crni i beli luk - dok ne dobijete ujednačenu smesu. Formirajte loptice željene veličine, i stavite ih u frižider da se malo stegnu. Za to vreme, napravite sos. Zagrejte maslac i u njemu propržite brašno, pa dodajte sve začine i dobro promešajte. Potom polako nalivajte supom uz mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Za kraj umešajte pavlaku u sos, pustite da krčka na srednjoj vatri još par minuta i potom ugasite ringlu.

Švedske ćufte pržite na malo ulja dok ne porumene sa svih strana, a potom ih dodajte u sos. Pospite svežim peršunom i servirajte uz kremasti krompir pire.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.