Švedske ćufte su možda najpoznatiji specijalitet iz kuhinje ove nordijske zemlje. Sočne ćuftice od mesa, u preukusnom sosu punom začina, osvojile su čitav svet a mi vam donosimo najjednostavniji recept za njih. Evo kako se prave švedske ćufte!
- Sastojci:
- Za ćufte:
- 500 g mlevene junetine
- 250 g mlevene svinjetine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 4 kašike prezli
- 1 jaje
- 75 ml punomasnog mleka
- so, biber
- ulje
- Za sos:
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike brašna
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 300 ml goveđe supe
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika vuster sosa
- 2 kašike dižon senfa
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za švedske ćufte - meso, prezle, mleko, jaja i seckani crni i beli luk - dok ne dobijete ujednačenu smesu. Formirajte loptice željene veličine, i stavite ih u frižider da se malo stegnu. Za to vreme, napravite sos. Zagrejte maslac i u njemu propržite brašno, pa dodajte sve začine i dobro promešajte. Potom polako nalivajte supom uz mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Za kraj umešajte pavlaku u sos, pustite da krčka na srednjoj vatri još par minuta i potom ugasite ringlu.
Švedske ćufte pržite na malo ulja dok ne porumene sa svih strana, a potom ih dodajte u sos. Pospite svežim peršunom i servirajte uz kremasti krompir pire.
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa