Obrok salate su odlično rešenje kada želite nešto brzo, ukusno, a zasitno. Postale su jako popularne poslednjih godina, pogotovo kada stigne lepo vreme, a jedna od najpoznatijih je i cezar salata. Mi vam predlažemo da isprobate i turski recept za pikantnu salatu sa leblebijama koju možete da služite za ručak. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 250 g leblebija 
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 sušena paradajza
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 kašičice tucane paprike 
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • 1 šolja seckanog peršuna
  • 5-6 listova svežeg bosiljka

Priprema:
Potopite leblebije preko noći, zatim ih procedite, ponovo sipajte vodu i kuvajte sat i po vremena, dok ne omekšaju. Ponovo ih procedite. U tiganju zagrejte 2 kašike ulja i dodajte leblebije. Zatim posolite i pospite mlevenom crvenom paprikom. Promešajte i pržite dok leblebije ne dobiju boju i ne zamirišu. Izvadite leblebije. U tiganju propržite crni luk iseckan na rebarca, pa dodajte mleveni beli luk. Dodajte seckanu papriku, sušeni paradajz i malo posolite. Promešajte i dinstajte 2 minuta. Isključite šporet, pa kada se ohladi dodajte kim i tucanu papriku, pa promešajte. Preko sipajte leblebije i mešajte dok se sve ne sjedini. Pomešajte seckani bosiljak i peršun, pa prelijte limunovim sokom. Dobijenu smesu sipajte prelo i lagano promešajte. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa