Profiterole su poznati francuski desert koji se pravi od kuvanog testa, a onda se puni vanila kremom i na kraju preliva čokoladom. Ove hrskave i šuplje loptice su toliko ukusno da nećete moći da se zaustavite na jednoj.Možda testo deluje komplikovano za pripremu, ali ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja. Takođe, vanila krem možete da zamenite sladoledom ili umućenom slatkom pavlakom. Otkrijte zašto Francuzi ne mogu da odole ovoj poslastici.
- Sastojci:
- Za testo:
- 100 g neslanog putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- Za fil:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 3,5 kašike kukuruznog brašna
- 450 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za čokoladni preliv:
- 250 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Stavite puter u šerpu i kada se otopi sipajte vodu. Ostavite da proključa, pa dodajte brašno i so. Snažno i brzo mešajte dok se ne formira testo, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje u testo i mutite mikserom. Pleh nauljite, pa preko stavite pek papir. Sipajte testo u špric za kolače i pomoću njega sipajte testo na pleh. Testo sipajte sa razmakom u obliku loptice. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, ili dok loptice od testa ne postanu zlatne i hrskave. Malo otvorite vrate rerne i ostavite da se ohlade. Umutite žumanca i šećera, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mleka i vanilu i promešajte. Preostalo mleko ugrejte, pa pre ključanja dodajte smesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim fil umutite mikserom i sipajte u špric za kolače i napunite loptice od testa. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem