Rizi bizi je jednostavno italijansko jelo koje se obično pravi na proleće, jer tada je sezona svežeg graška, ali jednako je ukusan i sa smrznutim. Rizi bizi potiče iz Venecije, a kombinacija je čorbe i rižota. Lako se pravi i uspeva svima, sastojci nisu skupi, a ako želite da obogatite ukus slobodno dodajte neki sastojak po želji (slanina se odlično kombinuje).
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 1/2 praziluka
- 3-4 čena belog luka
- 200 g pirinča
- 270 g smrznutog graška
- 1,5 l bujona
- 60 g putera
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte praziluk isečen na kolutove. Zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Kada se luk proprži dodajte oparan i proceđen pirinač i promešajte. Začinite po želji, a onda sipajte bujon (1-2 kocke rastvorite u vreloj vodi). Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se pirinač ne skuva, a smesa postane gusta. Treba da dobijete smesu između supe i rižota. Ni previše gusto, ali ni previše retko. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne otopi, a pirinač postane kremast. Zatim dobro pobiberite i promešajte, pa pospite parmezanom (po želji).
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus