Rizi bizi je jednostavno italijansko jelo koje se obično pravi na proleće, jer tada je sezona svežeg graška, ali jednako je ukusan i sa smrznutim. Rizi bizi potiče iz Venecije, a kombinacija je čorbe i rižota. Lako se pravi i uspeva svima, sastojci nisu skupi, a ako želite da obogatite ukus slobodno dodajte neki sastojak po želji (slanina se odlično kombinuje).
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 1/2 praziluka
- 3-4 čena belog luka
- 200 g pirinča
- 270 g smrznutog graška
- 1,5 l bujona
- 60 g putera
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte praziluk isečen na kolutove. Zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Kada se luk proprži dodajte oparan i proceđen pirinač i promešajte. Začinite po želji, a onda sipajte bujon (1-2 kocke rastvorite u vreloj vodi). Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se pirinač ne skuva, a smesa postane gusta. Treba da dobijete smesu između supe i rižota. Ni previše gusto, ali ni previše retko. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne otopi, a pirinač postane kremast. Zatim dobro pobiberite i promešajte, pa pospite parmezanom (po želji).
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom