U Srbiji se zna šta je pita, pravi se od domaćih ili kupovnih kora, a najpoznatiji nadevi su od mlevenog mesa i sira, a može i kombinacija sira i spanaća. Arapi vole da eksperimentišu u kuhinji, pa su napravili ove lažne mini pite, a kore su zamenili neobičnim sastojkom, kao što je praziluk. Ako i vi volite da isprobavate različite recepte, onda vam predlažemo da obavezno probate i ovaj. 

  • Sastojci: 
  • 5 praziluka 
  • 1 šolja pirinča 
  • 200 g mlevenog mesa
  • svež peršun i korijander 
  • 1 paradajz 
  • 2 kašike sojinog sosa 
  • 4 kašike ulja 
  • 1/2 limete 
  • Za sos:
  • 500 ml vode
  • 1/3 šolje sojinog sosa 
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 limete

Priprema: 
Dobro operite praziluk, pa isecite po sredini, a onda odvojite listove. U posudi pomešajte pirinač koji ste oprali i procedili, mleveno meso, seckani peršun i korijander, a onda dodajte sitno seckani paradajz, soja sos i ulje. Posolite i pobiberite, pospite, začinite po želji, a onda sipajte i sok od limete i sve dobro promešajte. Na vrh lista u obliku pravougaonika sipajte fil, pa presavijte po dijagonali i tako radite dok ne stignete do kraja, a na kraju podvucite list unutra (pogledaj video). Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u tepsiju. U posudi pomešajte vodu, sojin sos, maslinovo ulje i sok od limete, pa sve dobro sjedinite i prelijte preko lažnih pitica od praziluka. Pokvasite pek papir i zgužvajte, pa stavite preko. Zatim zatvorite i aluminijumskom folijom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena i 15 minuta. Zatim skinite alu foliju i pek papir, pa pecite još 15 minuta. 

Instagram/ronis_recipes Lažne mini pite od praziluka

BONUS VIDEO: 

Instagram/iankewks Kineska piletina

Izvor: StvarUkusa