U Srbiji se zna šta je pita, pravi se od domaćih ili kupovnih kora, a najpoznatiji nadevi su od mlevenog mesa i sira, a može i kombinacija sira i spanaća. Arapi vole da eksperimentišu u kuhinji, pa su napravili ove lažne mini pite, a kore su zamenili neobičnim sastojkom, kao što je praziluk. Ako i vi volite da isprobavate različite recepte, onda vam predlažemo da obavezno probate i ovaj.
- Sastojci:
- 5 praziluka
- 1 šolja pirinča
- 200 g mlevenog mesa
- svež peršun i korijander
- 1 paradajz
- 2 kašike sojinog sosa
- 4 kašike ulja
- 1/2 limete
- Za sos:
- 500 ml vode
- 1/3 šolje sojinog sosa
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/2 limete
Priprema:
Dobro operite praziluk, pa isecite po sredini, a onda odvojite listove. U posudi pomešajte pirinač koji ste oprali i procedili, mleveno meso, seckani peršun i korijander, a onda dodajte sitno seckani paradajz, soja sos i ulje. Posolite i pobiberite, pospite, začinite po želji, a onda sipajte i sok od limete i sve dobro promešajte. Na vrh lista u obliku pravougaonika sipajte fil, pa presavijte po dijagonali i tako radite dok ne stignete do kraja, a na kraju podvucite list unutra (pogledaj video). Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u tepsiju. U posudi pomešajte vodu, sojin sos, maslinovo ulje i sok od limete, pa sve dobro sjedinite i prelijte preko lažnih pitica od praziluka. Pokvasite pek papir i zgužvajte, pa stavite preko. Zatim zatvorite i aluminijumskom folijom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena i 15 minuta. Zatim skinite alu foliju i pek papir, pa pecite još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem