Jedna od orijentalnih poslastica koja se svrastala među omiljene na našim trpezama jeste kadaif. Ovaj kolač ne zahteva veliko kulinarsko umeće, a nije vam potrebno ni puno sastojaka. Izgleda malo drugačije od običnog kadaifa jer se pravi u kalupu za mafine.

  • Sastojci:
  • 150 g neslanog putera
  • 350 g tankih rezanaca
  • 6 kašika rikota sira
  • 2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • usitnjeni pistaći za posipanje

Priprema:

U šerpu dodati puter i rastopiti. Rezance iseckati i staviti u posudu, pa sipati otopljen puter (odvojite 1 kašiku putera sa strane). Promešajte dobro rukom, tako da puter bude ravnomeravno raspoređen po rezancima. Potom od preostalog putera premažite kalup za mafine. Ubacite deo rezanaca do polovine kalupa, pa dnom čaše utisnite što jače svaki pojedinačno. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 5 minuta na 180°C. Potom ubacite po kašiku rikota sira. Rasporedite ostatak rezanaca preko sira, pa pritisnite ivice, tako da sir bude u sredini. Na kraju pritisnite rukom kako bi rezanci što manje virili iz kalupa. Vratite u rernu na gornju rešetku, pa pecite još 10 minuta na istoj temperaturi. U međuvremenu, dodajte vodu u šerpu, zagrejte, pa dodajte šećer. Ostavite da proključa, pa dodajte limunov sok i kuvajte dok smesa ne postane malo gušća. Sipajte po 3 kašike sirupa u svaki kadaif pojedinačno. Ostavite da odstoji 3 sata. Potom prekrijte pleh većim poslužavnikom pa okrenite pleh i izvadite kadaife. Pospite usitnjenim pistaćima

BONUS VIDEO:

 Izvor: StvarUkusa