Bez obzira što se i za ovaj kolač koristi sirup, kao i za sve koji nam dolaze iz Turske, on se ipak razlikuje od čuvenih tulumbi, baklave ili urmašica. Za njega je bitno da napravite domaća rezanca, tanka kao za supu. Ovaj kolač zahteva vešte ruke domaćica, ali to ne znači da uz malo vežbe neće uspeti da napravite. Ako volite orijentalne poslastice, onda vam predlažemo da probate i kadaif.
- Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3 jajeta
- 300 g mlevenih oraha
- 500 g šećera
- 150 g putera
- 1 limun
- 1 štapić vanile
- so
Priprema:
Pomešati obe vrste brašna, pa dodajte jaja i so. Umesite testo, pokrijte provdinom folijom i ostavite da odmori nekih pola sata. Podelite na 4 jednaka dela i svaki deo razvucite u tanku koru i ostavite ih da se prosuše. Zatim svaku koru urolajte i opet ostavite da se osuši, pa isecite tanke rezance. Skuvajte u ključaloj vodi, pa procedite i ostavite da se osuši. Istopite šećer (100 g) u šerpi, pa dodajte puter i kada se on istopi sklonite sa šporeta i dodajte mlevene orahe. Lepo promešajte. Kada je kadaif (rezanca) napola osušen (ne sme biti lepljiv, a ni suviše suv da se lomi) uzmite manju količinu (veličine dlana) i na njega stavite fil, pa polako uvijte kao sarmu. Ređajte u pleh koji ste nauljili. Prelijte preostalim istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-30 minuta, a za to vreme napravite sirup. U šerpi pomešajte šećer (400 g) sa malo vode i kuvajte nekih 10 minuta. Izvadite kadaif iz rerne i kada se ohladi prelijte ga vrelim sirupom. Sačekajte da sirup upije, pa služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem