Nekada se odlazilo u poslastičarnice ako ste želeli da pojedete dobru krempitu, a danas ih domaćice spremaju kod kuće. Nisu potrebne posebne veštine, već samo malo vremena. Između lisnatog testa koje krcka pod zubima je predivan krem od vanile, a ta kombinacija čini ovaj kolač omiljenim među svim generacijama. Danas vam predlažemo da probate i italijansku verziju krempite, a oni kao tajni sastojak dodaju piškote umočene u rum, koji kolaču daju poseban šmek.
- Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 24 piškota
- 2 kesice pudinga od vanile (bez kuvanja)
- 500 ml mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 100 ml vode
- 100 ml likera ili ruma
- 3 kašičice šećera
- šećera u prahu
Priprema:
Lisnato testo razvucite malo, pa isecite po širini na 2 jednaka dela. Izbockajte viljuškom, pa premažite vodom i pospite šećerom. Stavite na pleh (sa razmakom) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Umutite puding sa mlekom, pa mu dodajte umućenu slatku pavlaku i lagano sjedinite. U tanjiru pomešajte vodu sa šećerom i rumom. Jednu polovinu lisntatog testa bogato premažite filom, pa poređajte piškote koje ste umočili u alkohol. Premažite filom, pa poređajte još jedan red piškota umočenih u alkohol. Opet premažite filom, sada sa svih strana i preko lepo pritisnite drugu polovinu lisntatog testa. Poklopite i stavite u frižider na 3 sata ili preko noći. Pospite šećerom u prahu i isecite na kocke, pa služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.