Svi znaju da je Josip Broz Tito bio veliki gurman, a njegovo ime nosi i starinski kolač s orasima. Jovanka Broz je često svom mužu pripremala ukusna jela, kao što je višegradski kupus, ali i ovaj specijalitet sa Briona - ćufte sa krompirom. Sprema se kao i naše ćufte u paradajz sosu, samo se ređaju drugačije i peku se u rerni.
- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g mlevenog mesa
- 2 jajeta
- 150 g slanine
- 250 g tvrdog sira
- 50 g putera
- 50 ml ulja
- 1 kašičica origana
- 250 ml paradajz sos
Priprema:
Krompir isecite i skuvajte, a dok se krompir kuva pripremite smesu za ćufte. U posudu stavite mleveno meso i dodajte mleveni beli i seckani crni luk. U smesu dodajte i sitno seckanu slaninu, pa dodajte jaja i začine po želji. Dobro sjedinite sastojke i pokrijte providnom folijom, pa ostavite pola sata. Zatim oblikujte ćufte. U posudi sipajte sok od paradajza i ulje, kao i origano, pa promešajte. Gotov krompir procedite i pomešajte sa puterom, pa ispasirajte. Dodajte rendani sir (ostavite malo da pospete po vrhu) i dobro sjedinite. Stavite na dno vatrostalne posude. Preko sipajte paradajz sos i poređajte ćufte.Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim pospite preostalim rendanim sirom i pecite još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus