Sastojci:
- 450 g njoka
Za beli sos:
- 1 kašika putera
- 235 ml mleka
- 1 kašika brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice bosiljka
- 1/4 kašičice origana
Dodatno:
- 6 kašika rendanog parmezana
- 236 g rendanog kačkavalja
- šaka sveže majčine dušice
Recept za zapečene njoke u bešamel sosu:
Kako biste napravili njoke zagrejte rernu na 220 C, i nauljite posudu za pečenje. U veliki lonac sa ključalom slanom vodom ubacite njoke. Izvadite ih čim isplivaju na površinu, ne više od 30 sekundi i dobro ocedite.
Za beli sos u velikom loncu ili tiganju na srednjoj vatri otopiti puter, dodajte brašno i so, umutiti žičanom mutilicom. Polako dodajte mleko, neprestano mešajući dok se ne zgusne (vodite računa da ne bude pregusto, ako postane pregusto dodajte još malo mleka). Umešajte origano, bosiljak i biber.
Sklonite lonac sa vatre. Umešajte polovinu kačkavalja i polovinu parmezana, a zatim umešajte njoke. Prebacite u posudu za pečenje, pospite preostalim kačkavaljem i parmezanom, po želji pospite majčinom dušicom. Pecite oko 8 minuta dok ne počnu da porumene. Pustite da odstoje nekoliko minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i vegetarijanske njoke sa brokolijem.
Pročitajte kako da napravite i njoke sa mladim sirom i bosiljkom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus