Sastojci:

  • 450 g njoka

Za beli sos:

  • 1 kašika putera
  • 235 ml mleka
  • 1 kašika brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice bosiljka
  • 1/4 kašičice origana

Dodatno:

  • 6 kašika rendanog parmezana
  • 236 g rendanog kačkavalja
  • šaka sveže majčine dušice

Recept za zapečene njoke u bešamel sosu:

Kako biste napravili njoke zagrejte rernu na 220 C, i nauljite posudu za pečenje. U veliki lonac sa ključalom slanom vodom ubacite njoke. Izvadite ih čim isplivaju na površinu, ne više od 30 sekundi i dobro ocedite.

Za beli sos u velikom loncu ili tiganju na srednjoj vatri otopiti puter, dodajte brašno i so, umutiti žičanom mutilicom. Polako dodajte mleko, neprestano mešajući dok se ne zgusne (vodite računa da ne bude pregusto, ako postane pregusto dodajte još malo mleka). Umešajte origano, bosiljak i biber.

Sklonite lonac sa vatre. Umešajte polovinu kačkavalja i polovinu parmezana, a zatim umešajte njoke. Prebacite u posudu za pečenje, pospite preostalim kačkavaljem i parmezanom, po želji pospite majčinom dušicom. Pecite oko 8 minuta dok ne počnu da porumene. Pustite da odstoje nekoliko minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i vegetarijanske njoke sa brokolijem.

Pročitajte kako da napravite i njoke sa mladim sirom i bosiljkom

BONUS VIDEO

Instagram/ricettinaeasy Recept za njoke od mladog sira i bosiljka

StvarUkusa