Toskanske njoke su jednostavne za pravljenje, a vrlo su aromatične i pravi specijalitet. Uz kremasti sos od paradajz pirea sa bosiljkom, njoke se samo tope u ustima. Pročitajte i najjednostavniji recept za njoke u paradajz sosu. Ako želite da njoke budu vegatarijanske, samo umesto pilećeg bujona stavite povrtni bujon. Evo kako se prave toskanske njoke!

Sastojci:

  • 4 supene kašike maslaca
  • 3 čena belog luka, mlevena
  • 2 supene kašike paradajz pirea
  • 250 g čeri paradjza
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 supene kašike soli
  • Sveže mleveni crni biber
  • Prstohvat ljuspica crvene paprike
  • 500 g bejbi spanaća
  • 125 ml pilećeg bujona
  • 125 g milerama
  • 60 g parmezana
  • 30 g sveže seckanog bosiljka i peršuna
  • 500 g njoka
  • 125 g mocarele iseckane

Recept za toskanske njoke:

15:14
Korak 1

Dinstajte paradajz pire i čeri paradajz:

Toskanske njoke počnite da pravite tako što ćete prvo da rastopite puter u vatrostalnoj posudi. Dodajte beli luk i paradajz pire i dinstajte, stalno mešajući, dok paradajz pire ne počne da tamni i da se lepi za dno posude, 2-3 minuta. Dodajte čeri paradajz i pospite origanom, posolite po ukusu, dodajte biber i prstohvat ljuspica crvene paprike. Dinstajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Umešajte bujon, kiselu pavlaku, parmezan, bosiljak i pustite da provri. Nakon toga samanjite temperaturu i pustite da sos krčka oko 3 minuta.

15:25
Korak 2

Skuvajte njoke:

Za toskanske njoke morate u velikoj činiji vode da skuvate zamrznute njoke, sa kašikom soli. Mešajte povremeno, a kada njoke počnu da plutaju znači da su kuvane, otprilike nakon dva minuta. Iscedite njoke i dodajte ih u prethodno pripremljen sos. Pospite odozgo mocarelu i zapecite u rerni nekih 3-5 minuta. Ukrasite sa začinskim biljem. Uživajte u toskanskim njokama!

Saznajte i kako se prave DOMAĆE NJOKE U SOSU SA VOTKOM

BONUS VIDEO:

TikTok/msshiandmrhe  Kako se prave pržene njoke

StvarUkusa/L.S.