Toskanske njoke su jednostavne za pravljenje, a vrlo su aromatične i pravi specijalitet. Uz kremasti sos od paradajz pirea sa bosiljkom, njoke se samo tope u ustima. Pročitajte i najjednostavniji recept za njoke u paradajz sosu. Ako želite da njoke budu vegatarijanske, samo umesto pilećeg bujona stavite povrtni bujon. Evo kako se prave toskanske njoke!
Sastojci:
- 4 supene kašike maslaca
- 3 čena belog luka, mlevena
- 2 supene kašike paradajz pirea
- 250 g čeri paradjza
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 supene kašike soli
- Sveže mleveni crni biber
- Prstohvat ljuspica crvene paprike
- 500 g bejbi spanaća
- 125 ml pilećeg bujona
- 125 g milerama
- 60 g parmezana
- 30 g sveže seckanog bosiljka i peršuna
- 500 g njoka
- 125 g mocarele iseckane
Recept za toskanske njoke:
Dinstajte paradajz pire i čeri paradajz:
Toskanske njoke počnite da pravite tako što ćete prvo da rastopite puter u vatrostalnoj posudi. Dodajte beli luk i paradajz pire i dinstajte, stalno mešajući, dok paradajz pire ne počne da tamni i da se lepi za dno posude, 2-3 minuta. Dodajte čeri paradajz i pospite origanom, posolite po ukusu, dodajte biber i prstohvat ljuspica crvene paprike. Dinstajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Umešajte bujon, kiselu pavlaku, parmezan, bosiljak i pustite da provri. Nakon toga samanjite temperaturu i pustite da sos krčka oko 3 minuta.
Skuvajte njoke:
Za toskanske njoke morate u velikoj činiji vode da skuvate zamrznute njoke, sa kašikom soli. Mešajte povremeno, a kada njoke počnu da plutaju znači da su kuvane, otprilike nakon dva minuta. Iscedite njoke i dodajte ih u prethodno pripremljen sos. Pospite odozgo mocarelu i zapecite u rerni nekih 3-5 minuta. Ukrasite sa začinskim biljem. Uživajte u toskanskim njokama!
Saznajte i kako se prave DOMAĆE NJOKE U SOSU SA VOTKOM
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem