Njoke spadaju u vrstu testenina koja se pravi od krompira. Možete ih kupiti, ali napraviti i od kuće vrlo jednostavno. Glavni sastojak je krompir, a njoke možete jesti u sosu ili kao dodatak drugim jelima. Za danas predlažemo njoke u sosu sa votkom. Perfektno ide uz ćufte, a možete ih jesti i kao samostalan obrok.
Sastojci:
- Za njoke:
- 4 krompira
- 2 žumanca
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- prstohvat muskatnog oraščića
- Za sos:
- 3 kašike putera
- 1 ljutika (vrsta luka)
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva paste paradajz sosa
- 1/4 šolje votke
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- 1/2 šolje parmezana
- 2 kašike seckanog bosiljka
Recept za domaće njoke u sosu sa votkom:
Krompir poređajte po plehu obloženom pek papirom, probodite viljuškom na nekoliko mesta,pa pecite na 230°C. Pecite dok ne omekša, a potom ga presecite na pola i ostavite da se ohladi, pa skinite ljusku. Izgnječite krompir kao za pire i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite žumanca, pa ih prelijte preko krompira i promešajte. Dodajte brašno, so, biber i muskatni oraščić, pa pomešajte sastojke i formirajte testo za njoke. Ako je suviše lepljivo, možete dodati malo brašna. Pleh za pečenje pospite brašnom i podelite testo za njoke na 4 dela. Brašno pospite i po radnoj površini, pa svaki deo testa razvucite oklagijom u pravougaonik debljine oko 1 cm. Svaki pravouganik podelite na manje kvadratiće, pa ređajte po pripremljenom plehu. Počnite sa pripremom sosa tako što ćete otopiti puter u većem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte iseckanu ljutiku, so, biber, pa dinstajte 2-3 minuta. Dodajte seckan beli luk, pa dinstajte 30 sekundi, a onda ubacite pastu paradajz sosa. Kuvajte 2 minuta, a onda dodajte votku. Ostavite da se sos sa votkom krčka oko 1-2 minuta, a potom sipajte pavlaku za kuvanje. Sos ostavite na laganijoj vatri dok kuvate njoke. U šerpu nalijte vodu, so po ukusu, pa ostavite da provri na jakoj vatri. Kuvajte njoke u 2 serije po 3-4 minuta ili oko 1 minut nakon što isplivaju na površinu. Kuvane njoke ubacite u pripremljen sos, promešajte, a onda ubacite 1/4 šolje vode u kojoj su se kuvale njoke. Pospite parmezan i seckani bosiljak. Preporučujemo i pržene njoke.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem