Profesionalni engleski kuvar, Gordon Remzi, poznat je širom sveta, što po svojim emisijama u kojima savetuje kako da lako napravite ukusna jela, što po svojim restoranima. On se trudi da svako jelo koje sprema što više pojednostavni kako bi i početnici u kuhinji mogli bez muke da ga naprave. Danas vam predlažemo da spremite domaće njoke u sosu od parmezana i špargli. One se prave od testa od krompira, a mogu da se služe kao jelo ili obrok. 

  • Sastojci: 
  • Za njoke: 
  • 1 kg krompira 
  • 250 g brašna 
  • 1 jaje 
  • prstohvat muskatnog oraščića 
  • 1 kašika soli
  • 25 g putera
  • Za sos od parmezana:
  • 480 ml pavlake za kuvanje 
  • 110 g putera
  • 150 g parmezana
  • Za prilog: 
  • 12 špargli 

Priprema:

Krompir nemojte da ljuštite, samo ga stavite u šerpu sa slanom vodom. Ostavite da proključa, pa kuvajte dok ne omekša, ali vodite računa da se ne raspada. Ocedite ga, pa oljuštite dok je kormpir još uvek vruć. Ispasirajte ga, pa prebacite na površanjenu radnu površinu. Preko sipajte preostalo brašno i umesite testo. Napravite udubljenje u smesi i razbijte jaje u sredini. Dodajte muskatni oraščić, pomešajte krompir i jaje i lagano umesite, dodajući još brašna po potrebi. Nemojte previše da mesite ili će njoke bite teške. Podelite testo na 4 dela. Na malo pobrašnjenoj površini formirajte krug prečnika oko 2 cm. Zatim oblikujte kao zmijicu i isecite njoke dućine 2 cm. Od jednog kruga testa možete da oblikujte 2-3 zmijice. Kuvajte je ih u ključaloj i posoljenoj vodi nekih 3-4 minuta. Tople njoke premažite puterom. U tiganju pomešajte pavlaku za kuvanje, puter i rendani parmezan. Kuvajte na nižoj temepratri dok se sastojci ne sjedine. Začinite po ukusu. Kratko blanširajte špargle, a u umak dodajte njoke i lagano promešajte. Sipajte u tanjir i ukrasite šparglama. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE