Rižoto sa vrganjima je idealna opcija za brzinski ručak. Pirinač bude meko kuvan, a luk, maslinovo ulje i puter daju posebnu aromu vrganjima. Možda će vam se dopasti i recept za rižoto sa piletinom i slaninom. Rižoto sa vrganjima se pravi na ovaj način:

Sastojci:

  • 50 g suvih vrganja
  • 1 kocka od povrća
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 250 g svežih vrganja, seckanih
  • 300 g pirinča
  • 175 ml belog vina
  • 25 g putera
  • šaka peršuna, iseckanog
  • 50 g parmezana

Recept za rižoto sa vrganjima:

16:19
Korak 1

Pripremite vrganje:

Za rižoto sa vrganjima prvo 50 g suvih vrganja stavite u veću činiju i prelijte sa litar ključale vode. Potopite 20 minuta, a zatim ih ocedite i izdvojite tečnost. Izmrvite 1 kocku povrća u tečnost od pečuraka. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte 1 sitno iseckan crni luk i 2 sitno seckana čena belog luka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju. Umešajte 250 g seckanih svežih vrganja, posolite i pobiberite i nastavite da kuvate 8 minuta dok sveže pečurke ne omekšaju.

16:23
Korak 2

Skuvajte pirinač:

Dodajte 300 g pirinča u istu tu šerpu i kuvajte 1 min. Prelijte čašom belog vina od 175 ml i ostavite da alkohol ispari. Držite tiganj na srednjoj vatri i sipajte četvrtinu sosa od vrganja koji ste napravili. Kuvajte pirinač, često mešajući, dok ne upije svu tečnost. Ponovo dodajte otprilike istu količinu bujona i nastavite da kuvate i mešajte – trebalo bi da počne da postaje kremasto, nabubreno i mekano. Do trenutka kada se doda poslednja četvrtina bujona, pirinač bi trebalo da bude skoro kuvan. Nastavite da mešajte dok se pirinač ne skuva. Ako je pirinač još nedovoljno kuvan, dodajte malo vode. Sklonite tiganj sa vatre, dodajte 25 g putera i preko toga pospite 25 g rendanog parmezana i pola šake seckanog peršunovog lista. Pokrijte i ostavite nekoliko minuta, kako bi pirinač pokupio višak tečnosti dok se malo ohladi. Za kraj promešajte rižoto, sipajte ga u činije i pospite sa preostalih 25 g rendanog sira i preostalim seckanim peršunovim listom. Uživajte u rižotu sa vrganjima!

Pročitajteb i NAJJEFTINIJI RECEPT ZA RIŽOTO

BONUS VIDEO:

Pirinač TikTok/chef_tristan_welch

StvarUkusa/L.S.