Rižoto je poznato italijasnko jelo koje se priprema od pirinča, putera, crnog luka i bujona. Varijacija ima bezbroj, a mi vam donosimo recept za rižoto sa piletinom i slaninom. Ovo jednostavno jelo se brzo sprema, a svima će se dopasti. Ako želite malo lakšu varijantu, onda vam predlažemo da napravite rižoto sa povrćem.
Sastojci:
- 2 šolje pirinča
- 2 šolje čedar sira (ili drugog tvrdog sira po izboru)
- 4 šnita slanine
- 140 g masnije pančete
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica seckanog ili sušenog ruzmarina
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 4-5 šoljica pilećeg bujona
- 350 g belog mesa
Recept za rižoto sa piletinom i slaninom:
U suvom tiganju propržite sitno seckanu slaninu, a onda dodajte i sitno seckanu pančetu. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu hrskavi. Zatim izvadite slaninu i pančetu iz tiganja, pa dodajte malo maslinovog ulja i propržite seckani crni luk, posolite, pobiberite i kada omekaša dodajte seckani beli luk. Zatim dodajte opran pirinač, pa promešajte i dodajte seckan ruzmarin. Pržite nekih 2-3 minuta, a onda sipajte belo vino, pa kuvajte sve dok alkohol ne ispari. Postepeno sipajte bujon, pa mešajte dok ne ispari, opet sipajte i tako dok sve ne utrošite. Zatim dodajte rendani sir i vratite slaninu i pančetu, pa promešajte da se sastojci lepo sjedine. Zatim u rižoto dodajte piletinu koju ste iseckali na kockice. Prethodno piletinu skuvajte ili ispecite.
Pročitajte i ovo: Rižoto sa vrganjima
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem