Rižoto je poznato italijasnko jelo koje se priprema od pirinča, putera, crnog luka i bujona. Varijacija ima bezbroj, a mi vam donosimo recept za rižoto sa piletinom i slaninom. Ovo jednostavno jelo se brzo sprema, a svima će se dopasti. Ako želite malo lakšu varijantu, onda vam predlažemo da napravite rižoto sa povrćem.

Sastojci: 

  • 2 šolje pirinča 
  • 2 šolje čedar sira (ili drugog tvrdog sira po izboru)
  • 4 šnita slanine 
  • 140 g masnije pančete 
  • 1 crni luk 
  • 4 čena belog luka 
  • 1 kašičica seckanog ili sušenog ruzmarina
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 4-5 šoljica pilećeg bujona
  • 350 g belog mesa 

Recept za rižoto sa piletinom i slaninom: 

U suvom tiganju propržite sitno seckanu slaninu, a onda dodajte i sitno seckanu pančetu. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu hrskavi. Zatim izvadite slaninu i pančetu iz tiganja, pa dodajte malo maslinovog ulja i propržite seckani crni luk, posolite, pobiberite i kada omekaša dodajte seckani beli luk. Zatim dodajte opran pirinač, pa promešajte i dodajte seckan ruzmarin. Pržite nekih 2-3 minuta, a onda sipajte belo vino, pa kuvajte sve dok alkohol ne ispari. Postepeno sipajte bujon, pa mešajte dok ne ispari, opet sipajte i tako dok sve ne utrošite. Zatim dodajte rendani sir i vratite slaninu i pančetu, pa promešajte da se sastojci lepo sjedine. Zatim u rižoto dodajte piletinu koju ste iseckali na kockice. Prethodno piletinu skuvajte ili ispecite. 

Pročitajte i ovo: Rižoto sa vrganjima

BONUS VIDEO: 

Meksički pirinač TikTok/mad.eats

Izvor: StvarUkusa