Rižoto je italijanski specijalitet od pirinča u koji možete da dodajte sastojke po želji. Osnovni (pored pirinča) je luk, bujon, belo vino i parmezan, a mi vam predlažemo da umesto povrća ili mesa dodate vrganje. Ovako pripremljen rižoto svima će se dopasti, a vama neće oduzeti puno vremena za pripremu.
- Sastojci:
- 1 šolja pirinča kratkog zrna
- 4-6 šolja pilećeg bujona
- 1/2 ljubičastog luka
- 300 g vrganja
- 1 kocka putera
- 2 čena belog luka
- sveža majčina dušica
- 100 ml belog vina
- parmezan
Priprema:
Uzmite duboku šepru i sipajte malo maslinovog ulja. Kada se zagreje propržite sitno seckani ljubičasti luk. Kada omekša dodajte i seckane vrganje, kao i puter. Kada pečurke malo omekšaju dodajte mleveni beli luk, kao i seckanu majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Dodajte opran pirinač i belo vino, pa ponovo promešajte.Postepeno sipajte bujon (kocku supe pomešajte sa vrelom vodom) i mešajte sve vreme. Kuvajte nekih 15-20 minuta. Na kraju pospite parmezanom i promešajte. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom