Lazanje sa povrćem su vrlo lagane, jer su od povrća i začina. Ako želite isprobajte i letnje lazanje sa povrćem. Možete koristiti gotov paradajz sos i beli sos, ili, ukoliko volite domaće soseve možete ranije da ih skuvate i zamrznete. Evo kako da napravite lazanje sa povrćem!
Sastojci:
- 3 crvene paprike, isečene na velike kockice
- 2 patlidžana, isečena na kriške debljine ½ cm
- 8 kašika maslinovog ulja, plus dodatak za jelo
- 300 g testa za lazanje
- 125 g mocarele
- šaka čeriparadajza, iseckanog
Za paradajz sos
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 glavice luka, sitno iseckane
- 2 čena belog luka, narezana
- 1 šargarepa, grubo iseckana
- 2 kašike paradajz pirea
- 200 ml belog vina
- 1200 g konzerve seckanog paradajza
- 1 veza bosiljka
Za beli sos
- 85 g putera
- 85 g običnog brašna
- 750 ml mleka
Recept za vegetarijanske lazanje
Napravite paradajz sos
Za lazanje sa povrćem prvo napravite paradajz sos. Da biste napravili paradajz sos, zagrejte maslinovo ulje u šerpi. Dodajte luk, beli luk i šargarepu. Kuvajte 5-7 minuta na srednjoj vatri dok ne omekša. Malo pojačajte vatru i umešajte paradajz pire. Kuvajte 1 minut, sipajte belo vino, pa kuvajte 5 minuta dok se ovo ne smanji za dve trećine. Prelijte preko seckanog paradajza i dodajte listiće bosiljka. Pustite da provri pa kuvajte 20 minuta. Ostavite da se ohladi pa umutite u procesoru za hranu.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200 C. Lagano nauljite dve velike tepsije i dodajte paprike i patlidžane. Prelijte maslinovim uljem, dobro začinite, a zatim pecite 25 minuta dok ne porumene.
Ređajte lazanju
Smanjite rernu na 180C. Lagano nauljite posudu za rernu. Na dno rasporedite sloj povrća, pa prelijte trećinom paradajz sosa. Na vrh stavite sloj listova za lazanje, a zatim prelijte četvrtinom belog sosa. Ponavljajte dok ne dobijete tri sloja testenine. Preostali beli sos prelijte kašikom preko testenine, pazeći da cela površina bude pokrivena, a zatim posipajte preko mocarele i čeri paradajza. Pecite 45 minuta dok ne porumeni. Uživajte u lazanji sa povrćem.
Pročitajte kako se pravi LAŽNA LAZANJA OD POVRĆA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem