Lazanje sa povrćem su vrlo lagane, jer su od povrća i začina. Ako želite isprobajte i letnje lazanje sa povrćem. Možete koristiti gotov paradajz sos i beli sos, ili, ukoliko volite domaće soseve možete ranije da ih skuvate i zamrznete. Evo kako da napravite lazanje sa povrćem!

Sastojci:

  • 3 crvene paprike, isečene na velike kockice
  • 2 patlidžana, isečena na kriške debljine ½ cm
  • 8 kašika maslinovog ulja, plus dodatak za jelo
  • 300 g testa za lazanje
  • 125 g mocarele
  • šaka čeriparadajza, iseckanog

Za paradajz sos

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, sitno iseckane
  • 2 čena belog luka, narezana
  • 1 šargarepa, grubo iseckana
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 200 ml belog vina
  • 1200 g konzerve seckanog paradajza
  • 1 veza bosiljka

Za beli sos

  • 85 g putera
  • 85 g običnog brašna
  • 750 ml mleka

Recept za vegetarijanske lazanje

14:16
Korak 1

Napravite paradajz sos

Za lazanje sa povrćem prvo napravite paradajz sos. Da biste napravili paradajz sos, zagrejte maslinovo ulje u šerpi. Dodajte luk, beli luk i šargarepu. Kuvajte 5-7 minuta na srednjoj vatri dok ne omekša. Malo pojačajte vatru i umešajte paradajz pire. Kuvajte 1 minut, sipajte belo vino, pa kuvajte 5 minuta dok se ovo ne smanji za dve trećine. Prelijte preko seckanog paradajza i dodajte listiće bosiljka. Pustite da provri pa kuvajte 20 minuta. Ostavite da se ohladi pa umutite u procesoru za hranu.

14:22
Korak 2

Napravite beli sos

Da biste napravili beli sos, istopite puter u šerpi, umešajte obično brašno, pa kuvajte 2 minuta. Polako umutite mleko, pa prokuvajte, mešajući. Smanjite vatru, a zatim kuvajte dok sos ne počne da se zgušnjava i ne prekrije poleđinu drvene kašike.

14:22
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 200 C. Lagano nauljite dve velike tepsije i dodajte paprike i patlidžane. Prelijte maslinovim uljem, dobro začinite, a zatim pecite 25 minuta dok ne porumene.

14:23
Korak 4

Ređajte lazanju

Smanjite rernu na 180C. Lagano nauljite posudu za rernu. Na dno rasporedite sloj povrća, pa prelijte trećinom paradajz sosa. Na vrh stavite sloj listova za lazanje, a zatim prelijte četvrtinom belog sosa. Ponavljajte dok ne dobijete tri sloja testenine. Preostali beli sos prelijte kašikom preko testenine, pazeći da cela površina bude pokrivena, a zatim posipajte preko mocarele i čeri paradajza. Pecite 45 minuta dok ne porumeni. Uživajte u lazanji sa povrćem.

Pročitajte kako se pravi LAŽNA LAZANJA OD POVRĆA

BONUS VIDEO

Lazanja sa pohovanim tikvicama TikTok/hungryhappens

StvarUkusa/L.S.